Welke impact heeft covid-19 op mobiliteit en de leefbaarheid van steden?

Een wereldwijd onderzoek naar mobiliteit vanuit de mensheid.

Type Actueel
Gepubliceerd op 21 september 2020
Onderdeel van Embassy of Mobility
Actueel
Welke impact heeft covid-19 op mobiliteit en de leefbaarheid van steden?
Onderdeel van Embassy of Mobility

Samen met onze partners van de Embassy of Mobility onderzoeken en vormen we de toekomst van mobiliteit. In 2020 zijn we namelijk hard geconfronteerd met een nieuwe wereld waarin afstand tussen mensen centraal staat. Bereikbaarheid, duurzaamheid, veiligheid en gezondheid zijn als ontwerpprincipes belangrijker dan ooit. Six Fingers deed voor de ambassade onderzoek naar de beste voorbeelden van hoe overheden, bedrijven en burgers met nieuwe oplossingen zijn gekomen, waarvan we er graag twee met je willen delen.

Photo by Secretaría de Movilidad

Bogota maakt van fietsen het nieuwe normaal. 

Wereldwijd zien we dat de fiets enorm in opkomst is, bijvoorbeeld in Milaan en Parijs. Ook de Colombiaanse hoofdstad zet vol in op fietsen. Het stadsbestuur reageerde snel op de virusuitbraak door hun bestaande fietsroutes, lokaal bekend als ciclorrutas, met 76 kilometer aan tijdelijke fietspaden uit te breiden. De Ciclovía, een netwerk aan straten dat al iedere zondagochtend autovrij wordt gemaakt voor fietsers, skateboarders en wandelaars, werd nu ook doordeweeks beschikbaar gesteld voor actievere vormen van vervoer. Daarnaast kregen 400 zorgmedewerkers een elektrische fiets aangeboden door micromobility-platform MUVO, dat de volledige fietsenvloot ter beschikking stelde. Een goed voorbeeld van publiek en private samenwerking.

Parc de la distance by Studio Precht

Parc de la Distance neemt social distancingals belangrijkste ontwerpelement.

In een stad door een park wandelen, veilig en op voldoende afstand. Dat kan wellicht binnenkort in Wenen. Dit bijzondere eenrichtingsverkeer park, genaamd Parc de la Distance, is volledig ingericht op de anderhalvemeter-samenleving. De hoge heggen creëren routes in de vorm van een vingerafdruk en zorgen ervoor dat mensen afstand van elkaar kunnen houden. Bezoekers wandelen door parallel aan elkaar liggende paden over een golvend landschap. Ieder pad heeft aan de in- en uitgang een poort die laat zien of je al kunt gaan wandelen. Een zeer mooi initiatief als je het ons vraagt.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube