Luister hier alle afleveringen van De Tekentafel!

In De Tekentafel gaat journalist Niels Guns elke maand met verschillende gasten in gesprek over de kracht van ontwerp bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Hoe haal je het meeste uit een traject met ontwerpers, wat is een succesvolle samenwerking en wat kan het een organisatie bieden? We zoeken het voor je uit in De Tekentafel, een samenwerking tussen Eindhoven Design District en World Design Embassies.

Type Actueel
Gepubliceerd op 10 oktober 2021
Actueel
Luister hier alle afleveringen van De Tekentafel!
Onderdeel van
Mieke van Heesewijk & Marjolein Vermeulen
Podcast icon-label-soundcloud

Podcast 7: Hoe draagt ontwerp bij aan een meer weerbare samenleving?

Om die vraag te beantwoorden gaan we het gesprek aan met Mieke van Heesewijk van het SIDN Fonds. Zij vertelt over het project HackShield dat de online weerbaarheid van kinderen vergroot vanuit storytelling en gamification. Dit doen ze met een game voor kinderen waarin ze echte Junior Cyber Agents van hen maken. Helden die niet alleen zichzelf, maar ook hun omgeving beschermen tegen online gevaar. Verder spreken we social designer Marjolein Vermeulen over De Nacht Club; een veilige plek voor onveilige onderwerpen. Met de nacht als inspiratiebron organiseren ze interventies in de openbare ruimte die bewoners en professionals uitnodigen om onder dekking van de nacht eerlijk, opener en gedurfder te zijn.

Podcast 6 - Lucas Zoutendijk en Roel Schoenmakers
Podcast 5 - Philippe Rol en Anna Noyons
Podcast icon-label-soundcloud

Podcast 6: Hoe kan ontwerp bijdragen aan een betere leefomgeving?

In deze aflevering spreken we met Lucas Zoutendijk (Studio 1:1) over het experiment Blik voor Groen dat onderdeel is van de Embassy of Mobility waarbij de auto’s plaatsmaken voor groen in de straten. Wat zouden we kunnen doen met deze nieuw hervonden ruimte, en hoe beslis je dit samen met de bewoners? Verder spreken we Roel Schoenmakers (Cascoland) over de Amsterdamse Van Deysselbuurt waar buurtondernemers schakels zijn in het verbinden van formele en informele zorg in de buurt.

Podcast icon-label-soundcloud

Podcast 5: Hoe draagt ontwerp bij aan meer verbinding?

Ontwerp is een belangrijk instrument van verbinding. Verbinden met andere mensen en met de wereld om ons heen klinkt tamelijk eenvoudig maar blijkt in de praktijk soms erg lastig. We spreken in deze aflevering met Anna Noyons van socialdesignbureau (Ink). en met Philippe Rol van NulZes over de rol van technologie, kwalitatief verbinden, systeemverandering en het omarmen van frictie.

Podcast 4 - Tabo Goudswaard en Mies Loogman
Podcast 3 - Esther Jongsma en Dries van Wagenberg
Podcast icon-label-soundcloud

Podcast 4: Hoe zorgt ontwerp voor bewustwording bij sociaalmaatschappelijke vraagstukken?

In de vierde aflevering van De Tekentafel spreken we met Tabo Goudswaard (Embassy of Safety Curator en ontwerper) en Mies Loogman (Ontwerper). Zij verkennen hoe ontwerp bijdraagt aan bewustwording in sociaalmaatschappelijke vraagstukken, en hoe je dit doorvertaalt in concrete oplossingen.

Podcast icon-label-soundcloud

Podcast 3: Wat zijn belangrijke eisen voor een succesvolle samenwerking tussen ontwerpers, opdrachtgevers en gebruikers, en wat is goed opdrachtgeverschap?

Samen met Esther Jongsma (ontwerper – VANTOT) en Dries van Wagenberg (What if Lab) proberen we erachter te komen welke aspecten van levensbelang zijn bij een geslaagd project. Wat zijn belangrijke zaken bij zo’n samenwerkingstraject, en hoe ziet goed opdrachtgeverschap eruit?

Podcast 2 - Jop Japenga en Karla Niggebrugge
Podcast 1 - Anne Ligtenberg en Pascal Leboucq
Podcast icon-label-soundcloud

Podcast 2: Bij ontwerptrajecten is de uitkomst in de beginfase nog totaal onbekend. Waarom is dit zo belangrijk én juist nodig?

We spreken Karla Niggebrugge (Beleidsmedewerker Water – Provincie Noord-Brabant) en Jop Japenga (ontwerper – Afdeling Buitengewone Zaken) over het spanningsveld tussen ontwerpers en opdrachtgevers. Bij opdrachtgevers is er vaak sprake van een verwachte concreetheid aan de voorzijde, terwijl ontwerpers deze vraag niet vooraf kunnen én willen beantwoorden.

Podcast icon-label-soundcloud

Podcast 1: Wat is de kracht van storytelling en verbeelding?

Om dit antwoord te vinden, gaan we in gesprek met Pascal Leboucq (ontwerper en storyteller), Anne Ligtenberg (ontwerper) en José Sanders (Hoogleraar Narratieve Communicatie – Radboud Universiteit Nijmegen).

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube