Terugblik 2021: Embassy of Safety

In een game leren om te gaan met de risico’s van de onlinewereld. Of een ex-jeugdcrimineel die vertelt over de verleiding van het grote drugsgeld. De Embassy of Safety was tijdens Dutch Design Week (DDW) 2021 het toneel voor verrassende veiligheid: nieuw gedrag om de samenleving samen veiliger te maken.

Type Actueel
Gepubliceerd op 21 december 2021
Onderdeel van Embassy of Safety
Actueel
Terugblik 2021: Embassy of Safety
Onderdeel van Embassy of Safety

We leven in een tijd waarin we vastlopen op veel ingewikkelde vraagstukken”, zegt Tabo Goudswaard, curator van de Embassy of Safety. Ook binnen het veiligheidsdomein.” Zoals het ondermijnende effect van jongeren die in de drugshandel terechtkomen of de toenemende risicos online. Doordat onder meer de politie, reclassering Nederland en het Openbaar Ministerie (OM) samenwerken met ontwerpers en kunstenaars ontstaat er verrassende veiligheid. Zowel nieuwe, verrassende partijen die een bijdrage gaan leveren, als bestaande partijen die verrassend gedrag gaan vertonen.”

Nieuwe handelingsperspectieven

Binnen de Embassy geloven wij dat er veel kansen liggen om de wereld veiliger te maken.” Volgens Goudswaard zijn er drie mechanismen waarbij ontwerpers van toegevoegde waarde kunnen zijn”. De curator doelt daarbij op bewustwording, verantwoordelijkheid nemen en nieuwe handelingsperspectieven.

Lees meer over het gedachtegoed achter de Embassy Safety in dit curator interview met Tabo Goudswaard.

Zon nieuw handelingsperspectief ontstond binnen No Place for Sex Trafficking, een project van het Openbaar Ministerie en ontwerpers van What The Studio. Uitbuiting en misbruik van sekswerkers is een groot probleem, maar het is onzichtbaar. Goudswaard: Hotels zijn vaak de plek waar dit misbruik plaatsvindt.” Daarom onderzochten het OM en de ontwerpers hoe ze hoteleigenaren medeverantwoordelijkheid kunnen laten voelen en hen een handelingsperspectief bieden om een bijdrage te leveren. 

Vanuit het OM kwam de expertise over hoe je het misbruik herkent. Zoals in cash afrekenen of dat er veel schone handdoeken gevraagd worden op de hotelkamer.” Er is een training ontwikkeld voor hoteleigenaren, waarmee een certificaat te behalen is. Dat is natuurlijk wonderschoon: het sluit aan bij de intrinsieke motivatie van die hoteleigenaar om te laten zien dat zijn hotel een betrouwbare en veilige plek is.”

Alledaagse surveillance tools

Tijdens een interactieve sessie Good Neighbours – veiligheid en intieme surveillance in de wijk stonden vragen centraal als: Hoe beïnvloeden alledaagse surveillance tools zoals WhatsApp-groepen, Nextdoor- en slimme deurbelcameras het veiligheidsgevoel van mensen in een wijk? Hoe dragen deze technologieën bij aan meer of minder inclusieve wijken? Wat is de impact van deze technologieën op de gemeenschap?

Goudswaard: Het project pakt het risico op sociale profilering in steden aan door te laten zien welke rol online platforms als Nextdoor en WhatsApp, of slimme deurbelcameras zoals Ring en Nest daarbij spelen.” Good Neighbours is dit jaar genomineerd voor een Gouden Kalf Digitale Cultuur en won daarnaast de Dutch Design Award in de categorie Design Research.

Aan het denken zetten

Een van de projecten die op de expo te zien was, was Sirene van kunstenaar Bart Eysink Smeets en wijkagenten Ellen Stoevelaar en Wilja Hagen. Zittend achter op de fiets laat hij het, door muzikanten, nagebootste harde geluid van de sirene horen. 

Een ander project was dat van Bianca Schick. Zij toonde met haar installatie I lick I click I bite I spit absurditeiten van big data. Schick studeerde afgelopen jaar cum laude af aan Design Academy Eindhoven en werd met haar werk genomineerd voor de Gijs Bakker Award. Daarnaast trok het spraakmakende werk Digital Esoterism, van Ginevra Petrozzi, de nodige aandacht. Via hekserij eist Petrozzi de macht terug over het rijk van Big Data. Daarbij maakt de ontwerper gebruik van Tarot-methodologieën om gerichte advertenties en voorgestelde berichten op onze smartphones opnieuw te interpreteren. Petrozzi won de Gijs Bakker Award.

Projecten die je aan het denken zetten, zo ook De Nacht Club. Bedenkers Marjolein Vermeulen en Jaap Warmenhoven weten in De Nacht Club ’s nachts een sfeer te creëren waarin bewoners en functionarissen uit een wijk met elkaar in gesprek kunnen gaan. Volgens de ontwerpers moet je eerst onveilig gedrag vertonen om je veilig te voelen”, legt Goudswaard uit. Ze halen de mensen eerst uit hun comfortzone om vervolgens op een veilige manier met elkaar in gesprek te gaan over onveilige onderwerpen. In de nacht verdwijnen de verwachtingspatronen van de professionele rol en is iedereen vooral ook gewoon mens.”

Bekijk de Embassy door de ogen van Tabo Goudswaard in deze Curator Tour.

Mohammed Hedi (links) - Embassy of Safety Conferentie

Drugswereld

Ook kwamen ervaringsdeskundigen aan het woord tijdens de Embassy of Safety Conferentie, die als thema’s ondermijnende criminaliteit en onveiligheid op internet had. 

Zoals ervaringsdeskundige Mohammed Hedi. Voorafgaand aan zijn verhaal opende de burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, de conferentie. Jorritsma vertelde dat hij als tiener ging vakkenvullen en zakkenvullen” voor, toen nog, één gulden vijfenzeventig per uur bij de Albert Heijn. Nu worden er jongeren geworven op ROCs en hogescholen om een avond door te brengen in een wietkwekerij voor 500 euro. Doe dat twee avonden in de week en je komt met heel wat meer thuis dan je vader een moeder.” 

Hedi: Die burgemeester (Jorritsma, red.) had het goed. Het leek of hij het zelf had meegemaakt. Alleen, ik kreeg voor drie avonden slapen in een wietkwekerij 5000 euro.” Hedi ontdekte zelf als tiener het snelle geld van de drugswereld en had meerdere autos, een penthouse in Amsterdam en een huis in Utrecht.

Samen met Dwight van de Vijver vertelde Hedi zijn verhaal. Van de Vijver was in 2008 de politieagent die Hedi oppakte. Inmiddels werkt Van de Vijver bij Reclassering Nederland en maakt hij televisieprogrammas. Afgelopen zomer verschenen de voormalig politieagent en Hedi in een documentaire over Hedis levensloop. Tijdens de conferentie doet Hedi dapper zijn verhaal, soms met een grap. Inmiddels is hij personal trainer en traint hij bekende Nederlanders, advocaten, rechters in het Gooi.

Cyber agent Roozy

Een andere verrassende spreker was basisschoolleerling én cyber agent Roozy. Samen ontwerper Tim Murck liet zij de zaal zien hoe je met een game een veilige digitale wereld creëert met gelijke kansen voor iedereen. De game heet HackShield, een van de bedenkers is Murck: “Wij als stel designers willen een wereld maken waarin kinderen niet potentieel slachtoffer zijn, maar superhelden.”

Lees meer over de Embassy of Safety Conferentie.

Nepnieuws

Elk jaar zet het Design Research & Innovation Festival, DRIVE, vernieuwende projecten en projectresultaten op het grensvlak van kennis en innovatie in de spotlight. Zo ook de ontwerpen over het voorkomen van ondermijning van de rechtsstaat, zowel online als offline. Tijdens dit hybride en interactieve evenement werd gesproken over ontwerp in strijd tegen nepnieuws, vóór een inclusieve samenleving waarin iedereen zich positief betrokken voelt, en over ontwerp als hulpmiddel voor het werk van diverse veiligheidsprofessionals.

Wil jij bijdragen aan de Embassy of Safety of ben je benieuwd naar de ontwikkelingen? Houd de Embassy pagina in de gaten of neem contact met ons op.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube