Zorgen voor impact, als bedrijfsleven, als ontwerpers, als consumenten

Type Actueel
Gepubliceerd op 14 juli 2020
Actueel
Terugblik 2019: Embassy of Sustainable Design
Onderdeel van

De transitie naar duurzaamheid kan alleen slagen als we open en transparant samenwerken. Bedrijfsleven, ontwerpers én consumenten. Met het thema ‘If not now, then when’ benadrukte Dutch Design Week 2019 de urgentie om in actie te komen. Maar hoe maak je als bedrijf of ontwerper impact? Die vraag stond centraal in de Embassy of Sustainable Design.

De gewenste transitie gaat om meer dan alleen duurzame producten. Het is een verandertraject dat vraagt om investeringen, nieuwe businessmodellen en soms minder eenvoudige keuzes, gericht op de lange termijn. Met name grote bedrijven kunnen veel impact maken door hun marktpositie en schaalgrootte.

Maar ook ontwerpers hebben een belangrijke professionele verantwoordelijkheid. Richting producenten als het gaat om het bedenken en ontwikkelen van zo duurzaam mogelijke producten, diensten en projecten. Maar ook richting consumenten als het gaat om het voorzien in behoeften, creëren van bewustwording en het aanzetten tot het maken van zo duurzaam en circulair mogelijke keuzes.

Photo by Sergio Souza

De komende jaren trekken de partners van deze Embassy samen op om concreet aan de slag te gaan in ontmoetingen, netwerkbijeenkomsten, workshops en labs. Zo komen industrie, ontwerpers, beleidsmakers, productspecialisten en gebruikers bij elkaar om een meer circulaire economie en manier van leven vorm te geven.

Programmaonderdelen

Door middel van exposities op verschillende prominente plekken in de stad toonde de Embassy projecten rond het thema sustainable design. De Embassy bestond uit vijf programmaonderdelen en trok in het totaal 25.000 bezoekers. Een overzicht van alle exposities vind je hier.

De tentoonstelling in het Innovation Powerhouse met tal van participanten, met name grote bedrijven, liet zien dat circulair gaat om een proces dat vaak vraagt om geheel nieuwe businessmodellen. Het zal bezoekers duidelijk geworden zijn dat de deelnemende bedrijven volop bezig zijn met duurzaamheid, op een zeer professionele manier en dat zij als consument bewuste keuzes kunnen maken. Exposanten waren Circo, Reckitt Benckiser, Firm of the Future, ArtEZ Future Makers, IKEA, Renewi, FrieslandCampina, TU Eindhoven, KPMG en NS.

Naast het Innovation Powerhouse bevond zich een volledig circulair paviljoen van de hand van DeMeeuw. In deze expositie waren projecten te zien van Design Academy Eindhoven, Wageningen University & Research, DeMeeuw, TU Delft, DSM-Niaga, ECOR, Design Centre Amsterdam en Provincie Noord-Brabant.

Het Gloeilampplantsoen is voor de Embassy of Sustainable Design vervroegd opgeknapt en stond door middel van een tijdelijke brug in verbinding met Strijp-S. Op deze plek konden bezoekers projecten bekijken van Gielissen Interiors en NS.

Yksi Expo, photo by Iris Rijskamp
Gloeilampplantsoen, photo by Remco Nagtzaam

Bij Yksi Expo waren, naast presentaties van mkb-bedrijven, concepten en experimenten te zien van 25 jonge ontwerpers waarbij plastic op nieuwe manieren bekeken of gebruikt werd. Exposanten waren onder meer Dave Hakkens, Studio Thier & van Dalen en NS / VerdraaidGoed.

Tot slot was er de Embassy of Sustainable Design Theme Conference. In je eentje kun je dingen veranderen, maar samen kun je écht verschil maken. Door krachten te bundelen kan er impact gecreëerd worden op weg naar een circulaire economie en een meer duurzame manier van leven. De daarvoor benodigde samenwerking en kennisdeling stonden centraal tijdens deze conferentie. Sprekers waren Roald Lapperre, Graeme Smith (Mondi), Reon Brand (Philips), Conny Bakker (TU Delft), Teun van Wetten (curator) en Ad van Berlo (founding partner Embassy of Sustainable Design).

Daarnaast vonden er allerlei lezingen en workshops plaats. Zo organiseerden NS, ProRail en Bureau Spoorbouwmeester de workshop ‘How do you design the Circular Station of the future? En zette IKEA de stappen van het bedrijf op weg naar circulariteit uiteen.

Embassy theme conference, photo by Jeroen van der Wielen
Embassy theme conference, photo by Jeroen van der Wielen

Bovendien bezochten 185 gasten de Embassy of Sustainable Design als deelnemer van een thematische route vanuit het DDW programma. Er waren onder meer twee internationale delegaties uit China en Duitsland, een tour met het bestuur van NS en een tour van de Topsectoren met boegbeelden uit die sectoren en SG’s en DG’s van verschillende ministeries.

Media

De publicatielijst bestaat uit artikelen waarin deze Embassy vernoemd werd, en publicaties waarin de Embassy of Sustainable Design centraal stond. De volledige publicatielijst is te vinden op de perspagina van World Design Embassies. Er is ook een podcast gemaakt over de Embassy of Sustainable Design.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube