Expositie Embassy of Sustainable Design

Een tentoonstelling in het Innovation Powerhouse met tal van participanten – met name grote bedrijven –  laat zien dat circulair niet alleen gaat om duurzame producten, maar om een transitie, om een proces dat vaak vraagt om geheel nieuwe businessmodellen. Het zal bezoekers duidelijk worden dat de deelnemende bedrijven volop bezig zijn met duurzaamheid, op een zeer professionele manier en dat zij als consument bewuste keuzes kunnen maken.

Type event Expo
Datum & tijd

19 - 27 Oct 2019 - Hele dag

Locatie Innovation Powerhouse
Zwaanstraat 31A
5651 CA Eindhoven
Event
Expositie Embassy of Sustainable Design

Tegelijkertijd zijn bij Yksi Expo presentaties te zien van MKB-bedrijven, plus een aantal projecten, concepten en experimenten van jonge ontwerpers. Naast de tentoonstelling is de Embassy of Sustainable Design op DDW een hotspot voor specialisten en belangstellenden om in debat te gaan over de actuele praktijk en de concrete uitdagingen. Om zo een netwerk te vormen van veranderaars, ondernemers, voorlopers en ontwerpers.

Klik op de onderstaande onderdelen om meer te weten te komen over de projecten die onderdeel zijn van de expositie of klik hier voor het complete overzicht.

Circo

Brabant Delta delivers bioplastic from sludge

Het bioplastic PHA breekt binnen een jaar af onder natuurlijke omstandigheden. Het kan gewonnen worden uit suikers of palmolie, maar ook uit slib, afkomstig van rioolwaterzuivering. Bij Waterschap Brabantse Delta loopt een pilot, samen met andere partijen.

Bio Bound concrete products from recycled materials

Bio Bound maakt circulaire, biobased betonproducten voor de inrichting van de openbare ruimte, zoals tegels, banden en straatmeubilair. Gemaakt van granulaat van betonpuin en gerecycled olifantsgras – rond Schiphol gebruikt om ganzen te weren van de start- en landingsbanen.

Circular furniture from Leferink and KP Interieur

Leferink en KP Interieur hebben samen met partners een circulaire collectie ontwikkeld. Met onder andere een bank gemaakt van afgedankte bureaubladen en bekleed met voor driekwart gerecycled katoen. Modulair opgebouwd en zonder schadelijke stoffen.

Emma safety shoes are now fully circular

Emma veiligheidsschoenen hoopt eind 2019 de gehele collectie circulair te produceren. Alle modellen zijn dan volledig recyclebaar en de grondstoffen voor de volle 100% te hergebruiken. Ook is onlangs de nieuwe energieneutrale fabriek in Kerkrade geopend.

Bringing design and business together

Creatieve en maakindustrie bij elkaar brengen, met name in het MKB. Om zo de beweging naar een circulaire economie te versterken. Dat doet het programma Circo. Door middel van workshops, uitwisseling van kennis en de vorming van een platform.

Bio4Pack’s fully compostable packaging

Bio4Pack’s missie is om superieure, innovatieve producten te leveren die voldoen aan de vraag naar duurzame en volledig composteerbare verpakkingen. Bio4Pack zet zich in voor het behoud van het milieu en de eliminatie van onnodige verontreiniging veroorzaakt door verpakking.

Kloeckner Metals’ Benelux Façade as a service

Het lichtste staalconstructie systeem ter wereld gecombineerd met het duurzaamste gevelsysteem ter wereld biedt een enorme CO2-reductie en een goede return on investment. Door middel van een Light Steel Framing Facade Community wil Kloeckner partners aan elkaar verbinden.

Reckitt Benckiser

Connected Pack to assist circular behavior

Een combinatie van print- en mobiele technologie wordt gebruikt om mensen te helpen duurzame keuzes te maken in merken en producten. En om gedrag na gebruik te verschuiven zodat mensen gemakkelijk actie kunnen ondernemen op het gebied van recycling en hergebruik.

Firm of the future

Ant Farm – what would nature do?

Effectief en met minimaal gebruik van energie vinden mieren de weg naar voedsel. De mierenboerderij laat zien hoe je een complexe organisatie in stukjes knipt, waarbij zelfsturende teams relatief eenvoudige taken uitvoeren. Het geheim: heldere communicatie en zelforganisatie.

Biomimicry – nature’s principles for a sustainable future

De natuur nabootsen en gebruiken als model, maatstaf of mentor. Dat heet biomimicry. Firm of the Future past dit beginsel toe op organisaties, met de mens centraal Want de natuur is per definitie duurzaam, het hele ecosysteem werkt op basis van het principe afval = voedsel.

Climate game Quagga Island – Go for the climate challenge

Hoe bouw je het verwoeste Quagga Island opnieuw op? Speel deze game, waarbij vijf partijen met soms tegengestelde belangen met elkaar aan de slag gaan voor een duurzame toekomst. Energie- en klimaatneutraal, met een circulaire economie zonder afval en met voldoende werkgelegenheid.

ArtEZ Future Makers

Labyrinth of Sustainability

In de installatie Labyrinth of Sustainability wordt de bezoeker uitgedaagd zelf een zo duurzaam mogelijk T-shirt te ontwerpen. Het toont aan dat duurzaamheid een veel gebruikt maar vooral een complex begrip is. Wanneer is iets echt duurzaam? Labyrinth Labyrinth of Sustainability visualiseert de complexiteit van duurzaam ontwerp. Het bevat werk van ontwerpers verbonden aan het onderzoek van ArtEZ Future Makers, zoals Tjeerd Veenhoven, Charlotte van Alem en Aliki van der Kruijs.

IKEA

Step by step towards a circular world

IKEA heeft de krachtige visie om een beter dagelijks leven voor zoveel mogelijk mensen te creëren. Als onderdeel hiervan heeft IKEA de ambitie om in 2030 100% circulair te zijn en daarmee een positieve bijdrage te leveren aan mens en milieu. De urgentie is hoog en IKEA richt zich op schaalbare oplossingen die grote impact hebben. Als wij het niet doen, wie dan wel? En als het niet nu is, wanneer dan wel? De tijd is nu. Doe je mee?

Renewi

Shaping the circular economy together

Bijna twee derde van al het afval dat Renewi inzamelt, wordt verwerkt tot nieuwe grondstof. Voor dit bedrijf zochten studenten van Design Academy Eindhoven naar mogelijkheden om afval te voorkomen, minder afval te creëren door beter ontwerp en nieuwe producten te maken uit afval.

Dolly cart made from car parts

Het interieur van een auto bevat veel onderdelen gemaakt van composieten, zoals plastics die soms versterkt zijn met staal. Lastig voor hergebruik of recycling. Maar na verwarming kun je die materialen in de vorm van een dolly persen. Ook die moet sterk en robuust zijn, maar toch licht.

Monomaterial industrial workwear

In diverse bedrijven worden speciale jassen slechts één keer gebruikt, vanwege de hygiëne. Het kost veel handarbeid om de materialen te scheiden: jas, klittenband, elastiek, katoenen stiksels en maatlabel. De oplossing: een jas bestaande uit één een materiaal, makkelijk te recyclen.

Machine for processing PIR insulation boards

Voor de isolatie van muren en daken worden vaak panelen gebruikt bestaande uit zogenaamd PIR-schuim bedekt met hout of metaal. Met een speciale machine zou je die materialen makkelijker van elkaar kunnen scheiden. Zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt of gerecycled.

Tires are the shoes of a car

Een autoband bestaat uit meerdere lagen en materialen. Het rubber kun je granuleren (korrels van maken) en verwerken tot nieuwe producten. En waarom het polyester niet recyclen om daar de bovenschoen van een sneaker van te maken? Banden zijn toch ook de schoenen van een auto!

FrieslandCampina

Softwaretool to analyse impact of packaging

FrieslandCampina heeft software ontwikkeld om de milieudruk en de recyclebaarheid van verpakkingen te meten en te analyseren. Dit programma RESPACKT helpt om de meest duurzame opties voor verpakkingen te kiezen.

You can make the difference!

De consument speelt een belangrijke rol in het sorteren van verpakkingsafval. Zo kan een PET-fles niet wordt gerecycled als de huls er nog om zit. Waarom die huls? Om het licht tegen te houden en zo het product vers te houden.

TU Eindhoven

Common Closet

We leven in een wereld waar digitale eigenschappen steeds meer centraal staan, en bijna alles een extra, virtuele identiteit krijgt. Dan is het digitaliseren van kleding een kleine stap. Met behulp van NFC technologie in mode kunnen we kleren een online geheugen geven. Charlotte ontwierp een peer-to-peer deelsysteem voor deze “verbonden” kleren, om hergebruik makkelijk te maken.

The consequences of eco-friendly behaviour

Heeft het zin om de fiets te pakken, flesjes te hergebruiken en vegetarisch te lunchen? Een zogenaamde Augmented Reality app laat zien welk effect dit heeft op de stad van de toekomst. Dit project probeert inzicht te geven in de consequenties van milieuvriendelijk gedrag.

Dressed in biomaterial made from apples

Danielle Ooms (afstudeerder Industrial Design, TU/e) ontwikkelde een volledig biologisch materiaal gebaseerd op appels. Het heeft een fascinerende, enigszins doorschijnende uitstraling en geeft een aangenaam gevoel. Je kan er bijvoorbeeld kleding van maken.

Design a fully circular system

Het is nog niet zo eenvoudig om een volledig circulair systeem te ontwerpen voor de gehele levensloop van een product. Van grondstoffen via productie, verkoop, gebruik, einde levensduur en hergebruik of recycling tot nieuw product. Probeer het eens voor schoenen!

KPMG

Open innovation is key to sustainability

Duurzame innovatie begint bij samenwerking. De meest effectieve manier voor een bedrijf om nieuwe oplossingen te vinden is open innovatie. In partnerschap met leveranciers, startups, onderzoek en eindgebruikers. Deel je ideeën op het platform van KPMG.

Circularity requires radically different thinking

Duurzaamheid en circulariteit vragen om radicaal anders denken. Om nieuwe bedrijfsmodellen. En om nieuwe manieren om naar producten te kijken en deze te begrijpen. KPMG helpt bedrijven daarbij en publiceert regelmatig over dit thema.

Larger scale has more impact

Nieuwe ideeën en producten bedenken is stap één. Maar die innovaties hebben pas echt impact op grotere schaal. We moeten dus verder denken. KPMG helpt bedrijven bij het ontwerpen en voorbereiden van die volgende stap, om de impact van duurzame innovaties te vergroten.

NS

Tabletop football set from re-used train flooring

Na 20 jaar werden de dubbeldekkers gemoderniseerd om weer 20 jaar mee te kunnen. Daarbij is 99% van alle vrijgekomen materialen hergebruikt. Op Utrecht Centraal staat een tafelvoetbalspel gemaakt van de oude treinvloeren.

Stools of used train seat sitting

Na 20 jaar werden de dubbeldekkers gemoderniseerd om weer 20 jaar mee te kunnen. Daarbij is 99% van alle vrijgekomen materialen hergebruikt. Zo werden krukjes gemaakt van de zittingen van de gebruikte treinstoelen.

Climate neutral and circular

NS wil duurzaam zijn en reizigers klimaatneutraal vervoeren. Energiezuinig én met gebruik van groene energie, dus zonder CO2-uitstoot. Ook streeft NS een circulaire bedrijfsvoering na, in samenwerking met een groot aantal circulaire en sociale ondernemers.

Design Academy Eindhoven

Rebloom, second life for discarded flowers

Jetske Korenromp gaf restanten van de bloemenveiling en verwelkte boeketten in de winkel een tweede leven als ecologisch verpakkingsmateriaal. Door ze te koken, malen en persen, een beetje zoals handgeschept papier. Dat scheelt veel plastic, papier en tape.

From trash to terrazzo tile

Na verbranding van huishoudelijk afval blijft er bodemas over. Voor verwerkingsbedrijf Mineralz (Renewi) maakte Carissa Ten Tije een overzicht van huidige en mogelijke nieuwe toepassingen van dat bodemas. Bijvoorbeeld een terrazzo-achtig steenmateriaal en houtbeits.

Flax on the beach, a more sustainable surfboard

Surfplanken bestaan doorgaans uit een kern van lichtgewicht kunststof met een toplaag van glasvezel en kunsthars. Voor dat laatste ontwikkelde Bart Vernooij een duurzamer alternatief van natuurlijke vlasvezels en een epoxyhars die gedeeltelijk op biobasis is.

Wen’an, plastic capital of China

Op 1 januari 2018 stopte China met de import van plastic afval. In Wen’an, recycle-hoofdstad van al dat plastic, bracht Minyang Liu de gevolgen in beeld. En ze ontdekte dat de verwerking van plastic complex is door de vele belangen, en niet per definitie milieuvriendelijk.

Wageningen University & Research

Boosting knowledge and awareness of bio-economy

Plantaardige materialen vinden hun weg naar allerlei toepassingen. Onder de afkorting BLOOM zijn in Europa vijf regionale hubs opgericht – waarvan één in Wageningen. Om bij een breder publiek de kennis en bewustwording over de mogelijkheden van de bio-economie te bevorderen.

DeMeeuw

NEZZT is building for the future

Een toekomst die vraagt om flexibiliteit en duurzaam denken en doen. Ook op het gebied van wonen.
Permanent wonen of een tijdelijk thuis, ons woonconcept groeit mee met de samenleving of krimpt als dat noodzakelijk is. Onze modulaire bouwmethode maakt het mogelijk dat aanpassingen tijdens de gebruiksfase snel en probleemloos realiseerbaar zijn, wat zorgt voor een veel langere levensduur van de woningen. De units van NEZZT zijn bovendien grotendeels gemaakt van hergebruikte, circulaire materialen, waarbij we continu blijven zoeken naar innovatieve toepassingen zodat niets verloren hoeft te gaan.
NEZZT is het woonlabel van DEMEEUW.

TU Delft

Circular thinking for big industries

De TU Delft doet mee in het Europese project Ecobulk. Onderzoekers en ingenieurs uit verschillende disciplines werken samen om circulaire modellen en technieken te ontwikkelen. Ze richten zich met name op composieten in de auto-industrie, de bouw en de meubelsector.

Design strategies for re-use of composites

Composieten ofwel samengestelde materialen maken lichtgewicht constructies en een lange levensduur mogelijk, maar recyclen leidt vaak tot kwaliteitsverlies. De TU Delft deed onderzoek om te zien hoe je de bladen van een windturbine toch met behoud van waarde kunt hergebruiken.

Bridge of blades – re-use of turbine parts

Stijn Speksnijder, afstudeerder aan de TU Delft, ontwierp een brug voor fietsers en voetgangers met gebruik van afgedankte bladen van een windturbine. Het vorige leven is duidelijk zichtbaar. Twee rotorbladen kruisen de volledige overspanning en dragen de brugopbouw.

Outdoor furniture – re-use of turbine parts

Bladen van een windmolen zijn gemaakt van glasvezel op een houten kern. Door panelen direct uit een turbineblad te snijden, blijft de structurele waarde van het materiaal behouden. Zonder de verf zijn de glasvezel en het hout duidelijk zichtbaar.

Product housing re-use of turbine parts

Het is mogelijk om composietmateriaal van een windmolenblad te versnipperen en te hergebruiken in een thermoplastisch materiaal. Afstudeerder Tjits Tuinhof ontwierp daarmee de behuizing van een autolader. Bewust, als symbolische en directe link met de windenergie-industrie.

DSM-Niaga Ecor

The Canary Gingko* Rug, with Niaga® Inside

Tapijt en vloerbedekking zijn bijna niet te recyclen vanwege de verschillende lagen, materialen, verlijmingen en bewerkingen. DSM-Niaga ontwikkelde een rug zonder schadelijke ingrediënten en een manier om toplaag en rug te verbinden en weer te scheiden voor recycling.

A safe nest for the baby

Een babywieg van eenvoudige, niet-giftige en volledig recyclebare materialen. DSM-Niaga en Ecor hebben samen gelamineerde en formaldehyde-vrije panelen ontwikkeld als alternatief voor MDF en andere plaatmaterialen. Het polyester matras is ontwikkeld door DSM.

Now also a circular mattress

DSM-Niaga en Auping bundelden hun krachten om hun gedeelde circulaire ambities te verwezenlijken. Samen her-ontwierpen ze een matras op basis van circulariteit. Vandaag de dag eindigen de meeste matrassen nog op de afvalberg of in de verbrandingsinstallatie. Dat kan anders en daarom zette DSM-Niaga haar materiaalwetenschap en ontwerpexpertise in om Auping’s belofte van het hoogste slaapcomfort te complementeren. Ons matras is gemaakt van slechts twee basismaterialen: polyester en staal. Polyestertextiel is zacht, veerkrachtig, duurzaam, zeer recyclebaar en brandvertragend. Het staal en polyester kunnen van elkaar gescheiden en dus hergebruikt worden. Zo kunnen onderdelen na verloop van tijd makkelijk vernieuwd worden om daarmee de levensduur van de matras te verlengen en – uiteindelijk – matras-naar-matras recycling mogelijk te maken. Het matras ventileert optimaal waardoor je lekker slaapt, is gemaakt van materialen zonder chemische toevoegingen, en is brandvertragend.

Van tapijt tot tapijt

Dit is een demonstratieversie van een zogenaamde extruder. Polyester tapijten worden tot kleine stukjes (‘pluis’) geraspt, in het apparaat gevoerd en onder druk in vloeistof omgezet. En worden vervolgens gebruikt om nieuwe vezels te maken voor de productie van nieuwe tapijten.

Design Centre Amsterdam

Can virtual fashion stop fast fashion?

Digitaal ontwerpen van kleding spaart materialen uit. Iris van Wees gaat nog een stap verder. Met augmented reality kun je een volledig virtuele mode creëren en jezelf voortdurend van uiterlijk veranderen. Zal zo de behoefte om telkens weer nieuwe kleding te kopen verminderen?

Restoring the soul of Syrian cities

De wederopbouw van Syrië gaat volgens Bengin Dawod over het herstellen van de ongrijpbare ziel van plekken en steden. Dat kan alleen met en voor de lokale community, met daar beschikbare materialen, technieken en vaardigheden. Flexibel, en niet volgens een rigide plan.

Empowering for circular behaviour

Mobiele telefoons – en andere elektronische apparaten – kunnen in principe veel langer worden gebruikt. Tenminste, als gebruikers zich comfortabel voelen om ze in te leveren. Hoe kan een digitaal platform een bedrijf als KPN helpen om circulair gedrag van klanten te stimuleren?

The constant search for new materials

Ontwerpers zijn voortdurend op zoek naar nieuwe, duurzame materialen. Clara Jouaux en Mia Patecka ontwikkelden een nieuw collectie op basis van niet-toxische, biobased en biologisch afbreekbare materialen zoals zeewier, wol, bioplastics en gezonde mineralen.

The Asphyxia installation

De installatie Asphyxia (=verstikking) maakt het niveau van luchtvervuiling in de directe omgeving zichtbaar. Het systeem krijgt input van apparaten die bewoners in de buurt zelf hebben gebouwd en die de luchtvervuiling meten. Een project van de Waag Society en studenten Master Digital Design.

Province of Noord-Brabant

Circular economy in the Province of Noord-Brabant

De provincie daagt inwoners, overheden en bedrijven uit om grondstoffen en materialen vaker en slimmer te (her)gebruiken. Zo wordt de Brabantse economie duurzamer en meer concurrerend. Het uiteindelijke doel is om grondstoffen zo te benutten dat geen waarde meer verloren gaat, er bestaat dus geen afval meer. De provincie stimuleert bedrijven, zoals Vanderlande, die nieuwe producten en processen ontwikkelen waardoor zij bijdragen aan dit doel.

Gielissen

MarinHome Tiny Eco

The materials used in the construction of our “smallest” houseboat have been chosen to ensure that they are the best in the market when it comes to sustainability and reflects the WELL Building standards. With the integration of solar panels, induction heating, electric drive and Bio based water treatment, the boat is currently under construction and will to be presented at the Dutch Design Week 2019, during the Embassy of Sustainability at the Powerhouse on Strijp-S.

NS Mobility Experience

Mobility Experience Park – Sustainable mobility experience

NS denkt mee van deur tot deur. Zo ook over het vervoermiddel dat je vanaf je voordeur naar het station brengt en vanaf het station naar je eindbestemming.

Tijdens Dutch Design Week legt NS in het Gloeilampplantsoen een speciaal parcours aan waarop je diverse vormen van vervoer kunt testen. NS heeft een voorkeur voor vervoer dat elektrisch is, comfort biedt en gedeeld kan worden, want op deze manier kunnen ruimte en mogelijkheden het meest efficiënt benut worden. Probeer zelf wat voor jou het beste werkt en ervaar de voor- en nadelen van nieuwe vormen van vervoer.

 

Yksi Expo

Rethinking Plastic: design with a mission

One designer thinks of a way to collect plastic waste from rivers, lakes and harbours and process it into usable products. The other turns plastic waste into a surprising object as a statement to create awareness. And a third develops a plate of corn waste as an alternative to polystyrene. At the exhibition ‘Rethinking Plastic: design with a mission’, twentyfive designers show how we can look at this maligned material differently or how we can deal with it in a different way.

Thanks to Dutch Design Foundation, Yksi Connect, Searious Business, Gielissen, Ecor & VanBerlo

Locaties

Innovation Powerhouse
Zwaanstraat 31A
5651 CA Eindhoven

Plan je route

Yksi Expo
Torenallee 22-04
5617 BD Eindhoven

Plan je route

Gloeilampplantsoen
Achtseweg Zuid
5617 AB Eindhoven

Plan je route