Social Design Politie

Het begon in 2017, toen Marjon van Gelderen en Arnoud Grootenboer (aanjagers organisatieontwikkeling en innovatie politie) een tentoonstelling zagen in Museum Boijmans van Beuningen, Change the System, die hen niet meer losliet.

Type Actueel
Gepubliceerd op 3 Oktober 2019
Onderdeel van Embassy of Safety
Actueel
Social Design Politie
Onderdeel van Embassy of Safety

Ze zagen dat social designers aan dezelfde vraagstukken werken als hun collega’s bij de politie, maar met een hele andere houding, vaardigheden en instrumentarium. “Kunnen we van elkaar leren en als politie meer bewust bekwaam worden in het toepassen van andere manieren van werken?”, vroegen ze zich af.

De politie is heel systemisch ingericht. Dat is erg belangrijk, want ze wil doeltreffend en efficiënt werken en ook robuust kunnen handelen in geval van een noodsituatie. Maar een maatschappij die snel verandert vraagt om ander gedrag van de Politie. Om samenwerking vanuit empathie en creativiteit, aansluitend bij de waarden en belevingswereld van de burger. En dus schakelden ze hulp in van social designer Tabo Goudswaard.

Wat als we het cognitieve repertoire van de politie serieus uitbreiden met een creatief repertoire?

Onder de naam Social Design Politie staken politieagenten en social designers de koppen bij elkaar. Dat was mooi, maar ook vaak raar en soms zelfs ongemakkelijk voor de deelnemende agenten en de social designers (meld je aan als je het eerlijke verhaal uit hun eigen mond wilt horen). Samen maakten ze het mogelijk om nieuw gedrag en relaties te laten ontstaan. Tijdens de Dutch design Week kunt u in de Embassy of Safety de resultaten van hun samenwerking tot nu toe bekijken.

Alvast meer weten over de projecten? Lees het hier!

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube