Hoe brengen we creatieve veranderkracht in het systeem van de samenleving?

Merlijn Twaalfhoven pleit voor kunstenaarsmindset bij maatschappelijke vraagstukken in het boek: Het is aan ons. De Sociaal Creatieve Raad voegt daad bij dit idee en vergroot de rol van creatieven bij veranderopgaven in de samenleving.
Type Actueel
Gepubliceerd op 21 Oktober 2020
Actueel
Hoe brengen we creatieve veranderkracht in het systeem van de samenleving?
Onderdeel van

We zitten in een economische en sociale situatie die niet alleen vreselijk onzeker is, maar waarin nu echt voor veel mensen het perspectief verdwijnt. Er is een groot gevaar dat we onze hoop verliezen. Om te ervaren wat er écht belangrijk is, houvast te vinden en moed te houden, zijn creatieve en artistieke denkers en makers nodig.

Pijnlijk genoeg zijn juist zij zwaar getroffen door de maatregelen. Het zijn de dromers, kunstenaars, verhalenvertellers en musici die vormen van nabijheid, verbinding, verdieping en troost bieden. Dat is niet alleen nu nodig bij de pandemie, maar ook een essentieel vermogen in een tijd dat ingrijpende klimaatverandering en grillige gevolgen zoals massamigratie en voedselschaarste onze samenleving onder spanning zet.

Bethlehem/Ramallah - Carried by the Wind

Helaas is de creatieve kracht van Nederland versnipperd in eindeloos veel zzp-ers die elk hun hoofd boven water moeten houden. Er zijn meer samenwerkingsverbanden, coöperaties en projecten nodig die deze versnippering doorbreken en kunstkracht de samenleving in kunnen brengen. 

Merlijn Twaalfhoven schreef in het boek Het is aan ons, hoe de vaardigheden van de kunstenaar een grote rol kunnen spelen in een tijd van onzekerheid en verandering. Samen met vier anderen nam hij het initiatief voor de Sociaal Creatieve Raad, een groep invloedrijke creatieve leiders die zich inzetten om creatieve professionals een actieve rol bij de grote verandervraagstukken van Nederland te geven.

In deze sessie presenteerde Merlijn zijn boek, bekeken we met Tabo Goudswaard wat ontwerpers en kunstenaars te zoeken hebben aan tafel bij ministerie van EZK en BZK, toonde Floor Ziegler ons de veranderkracht in wijken, dorpen en steden en vertelde Sjoerd Bootsma hoe hij de unieke betrokkenheid, samenwerking en sociale eigenheid kon stimuleren in provincie Friesland. De meeting werd geleid door Teun Gautier, voormalig directeur van De Groene Amsterdammer.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube