Heilige boontjes

Politieagent Marco den Dunnen en jongerenwerker Rodney van den Hengel bedachten dat re-integratie anders, duurzaam maar vooral leuker zou kunnen. Koffie was het middel en toekomstperspectief het doel. Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, met name multi probleemjongeren, werken binnen het concept van Heilige Boontjes als barista, koffiebrander en/of in de keuken. Hier leren zij een vak in een veilige en leuke omgeving. Binnen Heilige Boontjes worden straatwaarden en normen omgebogen zodat zij op een nuttige en wenselijke manier aansluiten op de maatschappelijke norm.

Type Actueel
Gepubliceerd op 4 Oktober 2019
Onderdeel van Embassy of Safety
Actueel
Heilige boontjes
Onderdeel van Embassy of Safety

Na een traject van 50 weken zijn deze jongeren in staat om als volwaardig werknemer te functioneren binnen diverse bedrijven, gaan terug naar school of krijgen een vast contact bij Heilige Boontjes. Heilige Boontjes heeft gedurende haar bestaan 52 jongeren duurzaam gere-integreerd waarvan vijftien een vaste baan hebben in het bedrijf.

Heilige boontjes
Heilige boontjes

In mei 2015 openden Marco en Rodney de deuren van hun eerste winkel aan het Burgemeester Meineszplein in Rotterdam-West. Al snel werd de winkel te klein dus gingen ze op zoek naar uitbreiding. Toevallig stond er een pand leeg aan het Eendrachtsplein te Rotterdam in het markante witte gebouw dat meer dan 70 jaar dienstgedaan heeft als politiebureau. De politie was bereid om een gedeelte van dit pand te verhuren waardoor ze in september 2016 als pop-up koffiewinkel in het hart van Rotterdam hun koffie konden schenken. Met de hulp van hun vrienden trokken Marco en Rodney een club van investeerders aan om hun plaats aan het Eendrachtsplein te kunnen behouden.

Vandaag de dag zijn zij geen pop-up koffiewinkel meer maar een grand-café met een prominente plaats voor de koffie waar het allemaal mee begon. Open van 08:00 uur ’s ochtends tot 23:00 uur ’s avonds bieden zij de mogelijkheid tot het nuttigen van goede koffie, lekker eten en drinken; altijd met het eerste doel voorop: toekomstperspectief voor jongeren.

Marco den Dunnen is politieman, ondernemer en een rasverteller. Op woensdag 23 oktober vertelt hij in de Embassy of Safety over zijn aanpak om probleemjongeren het rechte pad op te krijgen en houden.

Bekijk hier het programma onderdeel

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube