Embassy of Safety op DDW

De wijkagent, de medewerker van de woningbouwcorporatie, bewoners van sociale woningbouw, de ambtenaar van de gemeente: als je ’s nachts afspreekt, worden al die functionarissen vooral ook mens. Daardoor ontstaat verrassend nieuw gedrag ten opzichte van elkaar. Hoe beïnvloeden alledaagse surveillance tools zoals WhatsApp-groepen, Nextdoor en slimme deurbelcamera’s het veiligheidsgevoel van mensen in een wijk? Tijdens Dutch Design Week (DDW) organiseert de Embassy of Safety een conferentie en een expo waarin mensen uit het veiligheidsdomein en ontwerpers ‘verrassende veiligheid’ binnen de wijk en online, laten zien.

Type Actueel
Gepubliceerd op 12 Oktober 2021
Onderdeel van Embassy of Safety
Actueel
Embassy of Safety op DDW
Onderdeel van Embassy of Safety

Startsein

“De aanwas van jonge criminelen door criminele drugsorganisaties in specifieke kwetsbare buurten is zorgwekkend”, zegt Tabo Goudswaard, curator van de Embassy of Safety. “Verleidingen zijn groot en de stap naar grof geweld is gauw gemaakt.” De conferentie is voor diverse gemeenten het startsein om samen met ontwerpers, wijkagenten, medewerkers van woningbouwcorporaties en gemeenteambtenaren, maar ook mensen uit de zorg en het onderwijs te gaan zoeken naar nieuwe handelingsperspectieven om die aanwas tegen te gaan.

Online Ontspoord

Een ander thema dat centraal staat tijdens de conferentie is het gebrek aan veiligheid online. “Dachten we aan het begin van internet: dat regelt zichzelf wel, tegenwoordig zien we steeds meer ontspoord gedrag”, aldus Goudswaard. “Pedojagen, phishing, cyberverslaving, wraakporno, desinformatie, om maar een paar voorbeelden te noemen.” 

“Zelfs onze grondrechten zijn op het internet in het geding”, zo blijkt uit het onderzoek ‘Online Ontspoord’ van het Rathenau Instituut. Goudswaard: “Ik ben heel blij dat het instituut bereid is om hun rapport te komen presenteren en hierover in gesprek te gaan met de bezoekers van de Embassy.” De onderzoekers identificeerden onder meer de onderliggende mechanismen die eraan bijdragen dat het online onveilig is. “Bijvoorbeeld de anonimiteit van de gebruiker of de Echo Chambers: gelijkgestemden die met elkaar in een bubbel blijven praten.” Tijdens de conferentie en de expo is een aantal succesvolle initiatieven te zien waarbij “onvermoede personen” bijdragen aan een veiliger gebruik van het internet.

De Nacht Club

In de expo geven Marjolein Vermeulen en Jaap Warmenhoven, de bedenkers van De Nacht Club, een inkijk in hoe zij ’s nachts een sfeer weten te creëren waarin bewoners en functionarissen uit een wijk met elkaar in gesprek kunnen gaan. “Volgens de ontwerpers moet je eerst onveilig gedrag vertonen om je veilig te voelen”, zegt Goudswaard. Ze halen de mensen eerst uit hun comfortzone om vervolgens op een veilige manier met elkaar in gesprek te gaan over onveilige onderwerpen. “In de nacht verdwijnen de verwachtingspatronen van de professionele rol en is iedereen vooral ook gewoon mens.”

Buurtapp

Als voorbeeld van verrassende online veiligheid is het social design project Good Neighbours, dat live performance, technologie en placemaking combineert, op de expo te zien. “Het project pakt het risico op sociale profilering in steden aan door te laten zien welke rol online platforms als Nextdoor en WhatsApp, of slimme deurbelcamera’s zoals Ring en Nest daarbij spelen.” Good Neighbours is genomineerd voor een Gouden Kalf Digitale Cultuur en de Dutch Design Award, categorie Design Research.

Thematour

De conferentie is op 19 oktober van 14.00 – 16.00 uur, in de entresol van het Klokgebouw. Voorafgaand aan de conferentie is er een thematische rondleiding over het festivalterrein van Dutch Design Week. Gedurende de hele DDW staat Embassy of Safety met een expo in het Klokgebouw. Kijk voor een overzicht van het programma op de Embassy pagina van de Embassy of Safety.

De Embassy of Safety is van 16 t/m 24 oktober te bezoeken in Hal 3 van het Klokgebouw op Strijp-S.

Downloads

  • DDW plattegrond 0.43mb Download
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube