Een terugblik op de Embassy of Safety

De Embassy of Safety is een plek waar we gezamenlijk zoeken naar oplossingen voor veiligheidsvraagstukken. Dit jaar werd gericht op ondermijnende criminaliteit. Bekijk hier alle video’s van de Embassy of Safety.

Type Actueel
Gepubliceerd op 27 november 2019
Onderdeel van Embassy of Safety
Actueel
Een terugblik op de Embassy of Safety
Onderdeel van Embassy of Safety

What if Lab kick-off

Deze kick-off bijeenkomst vormde het startschot voor de laboratoria. De deelnemers presenteerden hun vraagstuk en legden uit waarom juist dit om een originele oplossing vraagt.

Extreem luisteren, agendaloos en de kreunzone oftewel: het samenwerken met social designers

In de periode voorafgaand aan DDW hebben politieagenten en burgemeesters taaie vraagstukken uit hun praktijk samen aangepakt met social designers. In deze sessie keken we met de betrokkenen terug op dit proces en op de toegevoegde waarde van de creatieve sector bij het aanpakken van veiligheidsvraagstukken in het algemeen. Wat hebben de deelnemers van elkaar geleerd? Waar botsten hun werelden? Waar hebben ze zich over verbaasd? En wat is er nodig om zo’n samenwerking goed te laten verlopen?

Bestaat er een Brabantse cultuur van ondermijning?

“Bestaat er een Brabantse Cultuur van Ondermijning?” Met die vraag gingen de gemeente Eindhoven, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en verschillende stakeholders tijdens de Dutch Design Week aan de slag. Samen met een aantal designers. Dat deden ze in een creatieve sessie in de Embassy of Safety. De bedoeling is om het thema van Ondermijning vanuit een maatschappelijk cultureel perspectief te bekijken. Allerlei thema’s en vragen werden bij de kop gepakt. Zoals de gedeelde verantwoordelijkheid om ondermijning tegen te gaan. Of de vraag of er – naast de georganiseerde misdaad in Brabant – ook zoiets is als een subversieve gelegenheidsstructuur, een moral economy. En als er zoiets bestaat, wat dat dan betekent voor andere regio’s in Nederland?

Drugsafval als afvalstroom

Wat als… chemicaliën afkomstig van drugslabs gemanaged zouden kunnen worden als een afvalstroom? Taskforce en RIEC gaan op zoek naar mogelijke antwoorden op deze vraag. Daarbij houden ze zich niet vast aan wat ze nu doen, maar bundelen ze elkaars kennis en expertises om mogelijke nieuwe scenario’s te onderzoeken. Samen met ontwerpers analyseren ze de huidige aanpak en gereedschappen van de aanwezige organisaties en verkennen ze nieuwe kansen.

Hedone en Heilige Boontjes

In streetfashion dealen in plaats van drugs. Een idee dat ontstond bij politieman Marco den Dunnen. Met HEDONE biedt hij jongeren die de verkoop van drugs als enige kans zien op inkomen en succes een alternatief product. Eén waar op geen enkele manier bloed aan kleeft, en met een marketingstrategie waar ze goed bekend mee zijn: die van de drugsverkoop op straat. HEDONE is uitgegroeid tot een serieus kledingmerk. Deze sociale onderneming werd gelanceerd tijdens de Dutch Design Week. Nu wordt HEDONE verder uitgebouwd om jongeren met een verhoogd risico om in de drugscriminaliteit te komen, werk als streetfashion dealer, producent, ontwerper en uiteindelijk ondernemer te bieden.

Een ander project van politieagent Marco den Dunnen is Heilige Boontjes. Marco en jongerenwerker Rodney bedachten dat re-integratie anders, duurzaam en vooral leuker zou kunnen. Met koffie. Onder de naam ‘Heilige Boontjes’ openden ze in Rotterdam in 2015 een koffiewinkel, gevolgd door een grand café. Hier werken jongeren die vanwege hun criminele verleden moeilijker toegang krijgen tot de arbeidsmarkt, als barista, koffiebrander of in de keuken. Binnen Heilige Boontjes worden straatwaarden en normen omgebogen zodat ze op een nuttige en wenselijke manier aansluiten op de maatschappelijke norm. Heilige Boontjes heeft in haar bestaan 52 jongeren duurzaam gere-integreerd waarvan vijftien een vaste baan hebben in het bedrijf. Meer over Heilige Boontjes lees je hier.

Rode of blauwe pil

De ‘shit’ van criminaliteit rond drugsproductie en -handel op moeten ruimen, terwijl het gebruik van diezelfde drugs volkomen geaccepteerd is. Er is een groeiende beweging onder politieagenten die hier de buik vol van hebben. Dat standpunt dragen ze uit via publieksacties. Daarbij confronteren ze het Nederlandse (uitgaans)publiek met de eigen rol in de drugsketen. U wordt voor de keus gesteld: kop in het zand steken of… de confrontatie aangaan? Dit project is onderdeel van de tentoonstelling From the police with love.

What if… algorithms change the world?

Overheden werken hard aan betere dienstverlening met transparante en veilige inzet en gebruik van data. Er zijn talloze initiatieven en allianties die algoritmen ontwikkelen en inzetten om van deze data informatie te maken die helpt in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De ontwikkeling van deze algoritmen en het zelflerend vermogen daarvan gaat steeds sneller. Het gebruik ervan evenzo en roept allerlei nieuwe vragen op. Zoals: Welke variaties van de toekomst zijn er voorstelbaar met alle elkaar snel opvolgende technologische ontwikkelingen? Waar bewegen we ons heen en hoe bewust doen we dat? Hoe waarborgen we in deze ontwikkeling onze publieke waarden en fundamentele rechten als veiligheid en rechtsgelijkheid? In deze Future search maakten we een toekomstsprong zodat we vandaag en morgen werken aan een toekomst die we graag tegemoet treden.

Embassy of Safety theme conference

In deze bijeenkomst liet Hans Boutellier zien hoe de betekenis van veiligheid in de afgelopen decennia is veranderd. Hij ging in op de Nederlandse cultuur van morele ambiguïteit en hoe die bijdraagt aan een klimaat waarin ondermijnende criminaliteit goed gedijt. Tanja Jadnanansing maakte de ernst en de urgentie van ondermijnen criminaliteit invoelbaar aan de hand van voorbeelden uit haar dagelijkse praktijk als stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuidoost. Kees Dorst schetste hoe we door middel van experimentele projecten nieuwe betekenisvolle relaties tussen alle betrokkenen kunnen smeden. Hij geeft aan hoe we de daaruit voorkomende netwerken van overheid, burgers en bedrijven optimaal kunnen benutten om met een breed maatschappelijk intrinsiek gevoel van verantwoordelijkheid aan een veilige toekomst te werken.

Liever een wrap-up van de hele week bekijken? Bekijk hieronder de samenvatting van de Embassy of Safety 2019.

De Embassy of Safety werd mede mogelijk gemaakt door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Aanjaagteam Ondermijning, de Politie, Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland en Dutch Design Foundation. Meer weten over de Embassy of Safety? Luister hier naar de podcast.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube