Deze ontwerpers helpen ons op weg naar een duurzame, watervriendelijke samenleving

The Embassy of Water laat op Dutch Design Week 2019 zien hoe waardevol water is, en hoe we meer waardering kunnen krijgen voor kraanwater, regenwater, rivieren en kanalen. Laat je door deze ontwerpers inspireren om anders naar water te kijken en laat je prikkelen om na te denken over je eigen watergebruik.

Type Actueel
Gepubliceerd op 4 Oktober 2019
Onderdeel van Embassy of Water
Actueel
Deze ontwerpers helpen ons op weg naar een duurzame, watervriendelijke samenleving
Onderdeel van Embassy of Water
Channelling Well by Atelier Axel

Axel Coumans (Atelier Axel) – Waterspiegel

De Embassy of Water ligt aan het Eindhovens Kanaal op het voormalig Campina terrein. Omdat Campina jarenlang schoon koelwater loosde, is het kanaalwater heel helder en bevat verschillende soorten waterplanten en vissoorten. Maar wat merk je daar als omwonende van? Hoe kan een stad zich verbinden met lokaal oppervlaktewater? Atelier Axel werkt samen met de provincie Brabant om de immer veranderende waterkwaliteit aan de kade zichtbaar te maken.

Coalition by Nienke Hoogvliet

Nienke Hoogvliet – Coalition

Actieve kool heeft een zuiverende werking. Het kan zowel ons lichaam, als onze omgeving, als water zuiveren van (gif)stoffen. Nienke Hoogvliet werkt samen met Waterschap De Dommel en ontwerpt een nieuw (reinigings) ritueel, waarin je jezelf en je omgeving zuivert met actieve kool. Hierdoor wordt het afvalwater dat wegspoelt ook direct gezuiverd. Je zorgt beter voor je lichaam en draagt bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit.

Smart Rain Barrel by Studio Bas Sala

Studio Bas Sala – Slimme Regenton

Door klimaatverandering komt extreem weer steeds vaker voor. Het riool kan hoosbuien niet afvoeren. De slimme regenton ontworpen en ontwikkeld door Studio Bas Sala draagt op een slimme manier bij aan de oplossing voor deze overlast. Het regenwater wordt naar de diamant geleid en komt zo niet in het riool. Het water wordt in de slimme regenton gebufferd. Het ingebouwde smart systeem kijkt via internet naar de weersvoorspelling. Indien een hoosbui in aantocht is laat het systeem het water zelfstandig los en creëert zo buffercapaciteit voor de komende regenbui.

Anthroponix by Thieu Custers and Eva van Strien

Thieu Custers en Eva van Strien – Anthroponix

Stel je voor dat geen druppel afvalwater het Campina-terrein verlaat. Thieu Custers en Eva van Strien van Anthroponix creëren een speculatieve visie waarin de nieuwe bewoners van de voormalige melkfabriek al hun afvalwater, en de waardevolle restmaterialen die daarin zitten, lokaal gaan hergebruiken. Zo kun je fosfaat uit urine prima gebruiken als meststof voor planten. Als we alles zouden hergebruiken, wordt Campina dan een oerwoud in de stad?

Meer weten? Alle ontwerpers en de meest actuele informatie over de expositie vind je hier.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube