De koffieketen op weg naar circulariteit

Koffie, dat is toch een eenvoudig en natuurlijk product? Jazeker, maar wie de hele keten onder de loep neemt, ontdekt dat er nog veel uitdagingen liggen op het pad naar echte duurzaamheid voor mens en milieu. De tentoonstelling Beyond coffee laat zien hoe ontwerpers die uitdagingen oppakken en met veel creativiteit zoeken naar nieuwe wegen die leiden naar een werkelijk circulaire economie. Te zien bij Yksi Expo op Dutch Design Week (DDW) van 19-27 oktober 2019. Een deel van de expositie is ook te zien tijdens het Creativity World Forum van 20-23 oktober in het Parktheater.

Type Actueel
Gepubliceerd op 24 september 2019
Actueel
De koffieketen op weg naar circulariteit
Onderdeel van

Groene bonen

Steeds meer handelsondernemingen en producenten van koffie werken met ‘groene bonen’. Keurmerken en certificeringen waarborgen een brede waaier van economische, sociale en milieucriteria zoals een eerlijke prijs, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en een schone manier van verbouwen. En koffieboeren krijgen ondersteuning bij de teelt en in hun maatschappelijke omgeving. Sinds kort heeft Fair Trade daar weer een aspect aan toegevoegd: klimaat neutrale koffie.

Koffiemachines leasen

Ook producenten van koffie verduurzamen hun productie-omgeving en -processen: het gebouw, de machines, het energieverbruik. Het bedrijf Peeze in Arnhem, een voorloper op dit gebied, werkt momenteel aan plannen voor een nieuwe, zo circulair mogelijke koffiebranderij. Ook koffiemachines worden efficiënter en duurzamer, en je kunt die apparaten tegenwoordig leasen.

Circular Espresso Machine by Studio Bas Froon
Coffeeground cups by Kaffeeform

Bril van koffiedik

Tegelijkertijd bedenken en ontwikkelen bedrijven, ontwerpers en startups op diverse punten in de keten innovatieve concepten en producten. Van koffie-abonnementen en modulaire koffiemachines tot composteerbare verpakkingen, bekers en capsules. Ook koffiedik kan op allerlei manieren worden hergebruikt: in zeep en haarproducten, als basis voor de teelt van oesterzwammen, als grondstof voor schoenen, meubels of een kaft van een notitieboekje, in sieraden en zelfs om brillen van te maken.

De tentoonstelling Beyond Coffee is samengesteld door Leonne Cuppen (Yksi Connect) in samenwerking met Walter van Hulst en designers Daria Biryukova en Aurore Brard.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube