10x De wereld verbeteren met levende organismen

De huidige manier van produceren en consumeren kan niet langer. We moeten op zoek naar alternatieven voor vervuilende materialen en voedingsmiddelen. Levende organismen zoals bacteriën, schimmels en algen bieden een uitkomst. Maar hoe gaat dat precies in z’n werk? Je vindt verschillende interessante voorbeelden binnen de exposities van de World Design Embassies tijdens Dutch Design Week 2022. Hier lees je de tien must-sees:

Type Actueel
Gepubliceerd op 11 Oktober 2022
Actueel
10x De wereld verbeteren met levende organismen
Onderdeel van

1. Exotische specerijen kweken in je supermarkt

Wat als je exotische specerijen zoals vanille, kurkuma, kardemom en saffraan zelf kunt kweken in je lokale supermarkt? Ontwerper Diya Samit ging met dit idee aan de slag. Dergelijke specerijen zijn heel geliefd vanwege hun smaak, aroma, kleureigenschappen en geneeskrachtige werking, maar vaak zijn deze specerijen erg duur omdat de productie onder specifieke omstandigheden plaatsvindt en er veel manuren in zitten. In de toekomst kweken we deze speciale specerijen door het genetisch modificeren van schimmels. Zo kun je zelf je kruiden samenstellen en spelen met de smaak, geur, kleur en gezondheidsbevorderende eigenschappen. 

Meer weten over dit bijzondere project? Bezoek de Embassy of Food in het Klokgebouw op Strijp-S.

2. Schimmels kleuren je kleding

Zijn jouw kleren in de toekomst gekleurd door schimmels? Fabulous Fungi, opgericht door Ilse Kremer, werkt aan duurzame en veilige textielverf gemaakt met schimmels. Deze gebruiken biochemische processen om pigmenten te produceren. Die pigmenten kunnen worden gebruikt als verf voor stoffen. De verf zelf is een stuk duurzamer en het productieproces is veel minder vervuilend dan het huidige proces. Bovendien is het helemaal veilig voor mensen die de kleding maken en uiteindelijk dragen. 

Dit project vindt je niet bij één van de exposities van World Design Embassies, maar in het Evoluon! Wil je meer weten over hoe dit proces in z’n werk gaat? Sla dit project in het Evoluon dan niet over.

3. Microalgen als smaakmaker

Door de opwarming van de aarde en het zeewater, verdwijnen verschillende zeevruchten – zoals mosselen en garnalen – in de toekomst waarschijnlijk van ons bord. Landless Food heeft hier een bijzondere oplossing voor gevonden, namelijk microalgen. Er zijn heel veel verschillende eetbare microalgen die van nature een rijk smaakprofiel hebben. Sommige microalgen hebben de zilte smaak van umami, terwijl andere soorten juist bloemige of kruidige smaken hebben. Deze zitten ook nog eens bordenvol vitaminen en mineralen. De microsmaakmakers kunnen zelfs groeien in je lokale supermarkt. 

Benieuwd naar de mogelijkheden van microalgen? Je vindt er alles over in de expositie van de Embassy of Food in het Klokgebouw op Strijp-S.

4. Veerkrachtige biobased tegels

Mogu Floor is een collectie veerkrachtige biobased tegels voor interieurontwerp en architectuur. Van agro-industriële reststoffen tot luxe woonomgevingen. Hiermee wordt de circulaire aanpak binnen de bouwsector gestimuleerd. De tegels bestaan uit een mycelium composiet kern met hoge dichtheid, gecombineerd met een exclusief geformuleerde biobased bekleding.

Dit project is onderdeel van de Embassy of Circular en Biobased Building, die dit jaar neerstrijkt op het Trudotorenplein.

 

5. Zeeanemonen als levende recyclers

De schoonheid en de intelligentie van de natuur blijft ons verrassen. Zo ook in het project ‘The Living Bin’ van ontwerper Bob Hendrikx. Hij deed onderzoek naar de rol van zeeanemonen als fundamentele recyclers van de zeebodem. Wat als levende dieren in de toekomst het afvalbeheer op zich nemen? Hij ontwikkelde de ‘Nibble’, een Living Bin van glas, gevuld met speciaal geweekte zeeanemonen die organisch afval opeten en ons ook nog eens voorzien van een spectaculaire lichtshow. Dat scheelt een hoop CO2-uitstoot, alleen al omdat afval niet meer getransporteerd hoeft te worden.

Dit project vindt je niet bij één van de exposities van World Design Embassies, maar zeker een bezoekje waard als je het Klokgebouw bezoekt. Je vindt ‘The Living Bin’ daar in Hal 1.

6. Levend alternatief van plastic

Algen zijn niet alleen eetbaar, ze zijn ook nog eens te verwerken tot materialen. Austeja Platukyte is zowel ontwerper als wetenschapper. Zij ontwikkelde Zero Waste: verpakkingsmaterialen op basis van algen, als alternatief voor plastic. Het materiaal is volledig composteerbaar en biologisch afbreekbaar. Dit algenalternatief voor plastic is onderdeel van een groter geheel. Austeja Platukyte is op zoek naar materialen waarmee de mens weer in evenwicht met de natuur kan leven. 

Je vindt haar bijzondere project in de expositie van de Embassy of Rethinking Plastic in Yksi Expo op Strijp-S.

7. 3D-geprinte elementen voor groene algen

En we blijven nog even bij de algen! Klarenbeek & Dros maakte dit landschap van modulaire elementen, 3D-geprint met Algae Biopolymers van Wierwaar. In de elementen, op hydrogels, groeien groene algen. Daarbij leggen ze koolstof vast en produceren ze zuurstof. Het project onderzoekt het gebruik van nieuwe vegetatie: het overslaan van planten en vervangen door eencellige chlorophyllic organismen (algen). Deze hebben hogere groeisnelheden en een hogere fotosynthese-efficiëntie dan terrestrische planten, dus ze zijn efficiënter in het vastleggen van atmosferische (CO2 > O2-conversie) en gemakkelijker in onderhoud.

Ook dit interessante werk is onderdeel van de Embassy of Circular en Biobased Building tijdens DDW22 op het Trudotorenplein.

8. Een alternatief voor beton

Ecolve is een bioreceptief alternatief voor beton. Ecolve bestaat uit gerecyclede materialen uit de traditionele betonindustrie die worden samengebonden met een innovatieve binder die de aangroei van CO2-absorberende mossen stimuleert. Zo transformeert de gebouwde omgeving van grijs naar groen! Het landschap gaat hierdoor actief bijdragen aan de opname van vervuiling, terwijl het de ecologische waarde, waterretentie en microklimaat verbetert.

Benieuwd naar hoe dit werkt? Tijdens DDW22 vind je dit project in de expositie van de Embassy of Circular & Biobased Building op het Trudotorenplein op Strijp-S.

9. Kunstbloemen van bacteriën en schimmels

Kunstplanten van plastic-achtig materiaal zijn voorgoed verleden tijd. Ontwerper Laura van de Wijdeven ontwikkelt volledig biologisch afbreekbare materialen. Ze maakt gebruik van fermentatietechnieken waarbij ze tuinafval combineert met bacteriën. Zo ontstaat er een bio-film, een organische verbinding. Her resterende onkruid gebruikt ze als voedingsstof voor de productie van mycelium, een netwerk van schimmeldraden. Zo ontstaan de volledig natuurlijke materialen.  

Hoe dit precies werkt zie je bij de expositie van de Embassy of Rethinking Plastic in Yksi Expo op Strijp-S.

10. Blueblocks met zeewier uit de Noordzee

Zeewier is een snelgroeiend gewas dat geen zoet water, land, mest of pesticiden nodig heeft en daarbij veel CO2 opslaat. Sea-Wood materials is een serie plaatmaterialen van lokale zeewieren, vermengd met reststromen uit de hout- en papierverwerkende industrie. Met het natuurlijke bindmiddel uit het zeewier zelf, wordt dit geperst tot softboard, MDF of spaanplaat als schoon en circulair bouwmateriaal.

In de Embassy of Circular & Biobased Building op het Trudotorenplein kun je de Blueblocks tijdens DDW22 met eigen ogen bekijken!

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube