Duurzaamheid en circulair ontwerpen staan centraal in de Embassy of Sustainable Design

Duurzaamheid en circulair ontwerpen; daarover gaan de projecten, presentaties en producten die van 19 tot en met 27 oktober, tijdens de 18e editie van Dutch Design Week (DDW), te zien zijn in de Embassy of Sustainable Design. Met een aansprekende tentoonstelling, verrassende presentaties en workshops bieden de deelnemers, waaronder een aantal grote ondernemingen, een kijkje in de keuken. Om van elkaar te leren en een netwerk te smeden van veranderaars.

Type Nieuws
Date 19 september 2019
Nieuws
Duurzaamheid en circulair ontwerpen staan centraal in de Embassy of Sustainable Design
19 september 2019

Urgentie

Met het thema ‘If not now, then when?’ benadrukt DDW19 de urgentie van de gewenste transitie naar duurzaamheid en een meer circulaire economie. Hoe kunnen we samen zorgen voor impact, als bedrijfsleven, als ontwerpers, als consumenten? Die vraag staat centraal in de Embassy of Sustainable Design, die mooie voorbeelden en projecten laat zien, maar vooral ook partijen bij elkaar wil brengen.

Volledig circulair

Ikea wil in 2030 volledig circulair zijn en vertelt op DDW, als participant van de Embassy of Sustainable Design, over de weg daar naartoe – over de successen en toekomstplannen, maar ook over de valkuilen en uitdagingen. Zo investeert het Zweedse woonwarenhuis in hernieuwbare energie en hergebruik van de afvalstromen en experimenteert met het huren, leasen en delen van producten. Ook de NS heeft serieuze ambities op de weg naar circulariteit en laat zien hoe je alle onderdelen en materialen van een compleet treinstel kunt hergebruiken en recyclen tot nieuwe producten. Van de plafonds kun je bijvoorbeeld een bureau maken, en van de vloeren een tafelvoetbalspel.

Photo by Daisy de Pater: NS hergebruikt onderdelen en materialen van treinstell

Complex en verstrekkend

Bijna twee derde van al het afval dat Renewi inzamelt, wordt verwerkt tot nieuwe grondstof. Het bedrijf vroeg studenten van de Design Academy Eindhoven om duurzame oplossingen te bedenken voor een zestal afvalstromen die nu nog niet gerecycled kunnen worden. Met een tentoonstellingspaviljoen, samengesteld uit hergebruikte schoollokalen, en een appartement toont DeMeeuw de mogelijkheden voor modulair en circulair bouwen en wonen. In het paviljoen laat Artez Future Makers (hogeschool voor de kunsten) in samenwerking met bekende ontwerpers op een interactieve manier zien hoe complex en verstrekkend het begrip circulariteit is, aan de hand van een eenvoudig product als een T-shirt. En vanzelfsprekend is ook de hoofdtentoonstelling zelf zo duurzaam en circulair mogelijk ingericht door bijdragen van met name Gielissen, DSM-Niaga en Ecor.

Locaties

Strijp S & T, Innovation Powerhouse, Gloeilampenplantsoen, Yksi Expo

Partners

ArtEZ Future makers, CIRCO, DeMeeuw, Design Academy Eindhoven, DSM-Niaga, ECOR, Firm of the Future, FrieslandCampina, Gielissen Interiors | Exhibitions | Events, Hogeschool van Amsterdam, IKEA Nederland, NS, Provincie Noord-Brabant, KPMG, RB, Renewi, TU Delft, TU/e, Wageningen University & Research en Yksi Expo. Geïnitieerd door VanBerlo en Dutch Design Foundation.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube