Over het leven, niet over mobiliteit

Type Actueel
Gepubliceerd op 13 december 2019
Onderdeel van Embassy of Mobility
Actueel
Terugblik 2019: Embassy of Mobility
Onderdeel van Embassy of Mobility

Om op je werk te komen, wat te kunnen beleven of de zorg te krijgen die je nodig hebt, zul je je doorgaans moeten verplaatsen. Mobiliteit is een noodzaak. Maar is het daarmee ook een doel op zich? Jarenlang hebben we steden ontwikkeld vanuit het perspectief van efficiëntie. Voor auto’s en niet voor de mens. Nu we door veel nieuwe ontwikkelingen gedwongen worden terug te gaan naar de tekentafel, willen we deze fout niet opnieuw maken. We kiezen voor een ander perspectief, waarin de mens centraal staat in het ontwerp.

De Embassy of Mobility zoekt naar inspirerende oplossingsrichtingen. Op Dutch Design Week maakte de Embassy of Mobility de reis van de toekomst nu al zichtbaar. Dit deden we door met een breed publiek het gesprek aan te gaan over de innovaties van morgen. En over dappere keuzes waar de toekomst om vraagt. Keuzes ten aanzien van nieuwe infrastructuur, het gebruik van mobiliteit, wellicht zelfs aanpassingen in wet- en regelgeving, en een mindshift in denken vanuit efficiëntie naar denken vanuit leefbaarheid.

Dutch Design Week

Het doel tijdens DDW was om onder partners, bezoekers, bedrijfsleven en jeugd vraagstukken te verzamelen die zich voordoen als mobiliteit een middel zou zijn in plaats van een doel. Zo weet de Embassy of Mobillity welke issues ze de komende jaren op de agenda moet proberen te krijgen.

Photo by VNG
Photo by VNG

De vraagstukken die gedurende de week opgehaald werden, kregen een zichtbare plek in en rond de Embassy. Ze werden buiten vastgelegd door gerenommeerde graffiti-artiesten en binnen in beeldplaten en op borden. De Embassy of Mobility trok meer dan 18.000 bezoekers.

Programmaonderdelen

Het programma bestond uit diverse onderdelen, voornamelijk workshops en debatten in de arena van het paviljoen.

In de debatten ging het bijvoorbeeld over een betere balans van verkeer tussen stad en platteland. Hugo Aalders (directeur VNG realisatie), Monique List (wethouder mobiliteit gemeente Eindhoven), Magdalena Piotrowska (regiodirecteur Nederlandse Spoorwegen) en Martijn Paulen (directeur Dutch Design Foundation) gingen hierover met elkaar in gesprek. Taede Tillema (Rijksuniversiteit Groningen), Marise Bezema (Service NS) en Hans de Penning (Amber) bespraken de kansen van collectieve vervoersoplossingen. Maar er werden ook verwachtingen gedeeld over wat er zou gebeuren als we onze mobiliteit ontwerpen vanuit het perspectief van leefbaarheid in plaats van efficiëntie. Deelnemers aan dit gesprek waren Boyd Cohen (Iomob; Six Fingers Spain), Iskander Smit (TU Delft), Niek Verlaan (gemeente Utrecht) en Alwin Beernink (directeur Park Strijp Beheer).

Photo by VNG

De ‘Embassy of Mobility Theme Conference’ had als doel de belangrijkste mobiliteitsvraagstukken boven water te krijgen waar stakeholders mee aan de slag moeten. Sprekers waren Serge Hoogendoorn (TU Delft), Francine Houben (Mecanoo), Boyd Cohen (Iomob; Six Fingers Spain), Carlo van de Weijer (TU Eindhoven; TomTom) en Paul Sanders (gemeente Peel en Maas). Zij spraken met elkaar én met het publiek over het spanningsveld tussen leefbaarheid en mobiliteit.

Rijkswaterstaat, BEECKK Ruimtemakers, Design for Care en Brabant C organiseerden elk een workshop waarin gedebatteerd werd over thema’s als individueel versus collectief, klimaat versus economie, beperkt versus onbeperkt en leefbaarheid versus efficiëntie. Ook werd er een hackaton georganiseerd met leerlingen van basisschool de Wilakkers.

De expositie van de Embassy of Mobility toonde ondermeer het project ‘Synapse’ van de Bulgaarse Nikol Kirova, een van DDW’s Antenna-talenten, die responsieve stoeptegels ontwerpt. Ook was er een interactieve maquette van de ‘Reis van de toekomst’ te zien, ontwikkeld door NS en Mecanoo. En er was een ‘Future datalab’ waarin Rijkswaterstaat, VNG, Provincie Noord-Brabant en Enexis live samenwerkten aan mobiliteitsvraagstukken gecombineerd met datavisualisatie. Kinderspeeltoestellen, gemaakt van onder andere verkeersborden gaven uitdrukking aan de ambitie om leefbaarheid boven efficiëntie te stellen.

225 gasten bezochten de Embassy als deelnemer van een thematische route vanuit het DDW programma. Zo waren er onder meer twee internationale delegaties uit China en Seoul/Canada en een tour met vertegenwoordigers van Schiphol en Eindhoven Airport.

Media

De publicatielijst bestaat uit artikelen waarin de Embassy vernoemd werd, en publicaties waarin de Embassy of Mobility centraal stond, waaronder artikelen van het Financieele Dagblad en Marketing Tribune. De volledige publicatielijst is te vinden op onze perspagina. Luister ook naar de podcast over de Embassy of Mobility of bekijk de dagelijkse videojournaals.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube