Kick-off van het Dutch Design Foundation designjaar

Op 28 maart vond de feestelijke kick-off van het nieuwe designjaar van Dutch Design Foundation (DDF) plaats. Ontwerpers en partners kwamen samen en deelden inspirerende voorbeelden uit het ontwerpveld. Voorafgaand organiseerde World Design Embassies (WDE) en What if Lab (WiL) een verdiepende sessie. De verschillende netwerken leerden elkaar kennen, deelden inzichten en werden geüpdatet over de ontwikkelingen binnen WDE, What if Lab en De Publieke Ontwerppraktijk (PONT).

Type Actueel
Gepubliceerd op 4 april 2024
Actueel
Kick-off van het Dutch Design Foundation designjaar
Onderdeel van

Katja Pahnke, de nieuwe directeur van Dutch Design Foundation, opende de sessie. Als iemand die lang heeft gewerkt in de tech-wereld, aspireert zij om het ontwerpveld en de tech-wereld dichter bij elkaar te brengen. Vervolgens nam Marianne Aarnoudse, Head of Design Works, het podium. Zij heette alle bekende én nieuwe gezichten welkom en vertelde over de nieuwe toevoeging van PONT bij Design Works. Hierna was het tijd voor alle presentaties.

Nynke Tromp, nieuwe Programma Manager van PONT, gaf een presentatie over social design en gedragsverandering. Ze vertelde over de competenties van ontwerpers en hoe die kunnen bijdragen aan een goed functionerende maatschappij. Vervolgens kwam WiL Programma Manager Dries van Wagenberg het podium op om te vertellen over het nieuwe What if Lab dat binnenkort gaat starten in samenwerking met Embassy partner ActiZ. Ook deelde hij de bredere plannen van het WiL programma voor de komende jaren.

Daarna presenteerden drie Embassies de huidige status en de plannen voor de komende jaren. Creatief Leider van de Embassy of Safety, Tabo Goudswaard, kreeg als eerste het woord. Hij gebruikte het moment om te vertellen over het Makerscollectief van Justitie en Veiligheid, een collectief van denkers en doeners binnen de ministerie om op verrassende wijze bij te dragen aan een veilige samenleving. Daarna trad Creatief Leider van de Embasys of Health Marleen van Bergeijk het podium op. Zij pakte de gelegenheid voor een interactieve oefening: Hoeveel % van de dag zit jij? Hierbij kon het publiek allemaal even van hun stoel af. Vervolgens vertelde ze dat de Embassy voort gaat borduren op het thema van vorig jaar; gezondheid als valuta. Daarna vertelde Creatief Leider van de Embassy of Food Barbara Vos over het nieuwe thema van de Embassy: De nieuwe schijf van vijf voor twaalf. In De Schijf van Vijf voor Twaalf wordt de relatie tot ons voedsel als uitgangspunt genomen voor hoe we zouden moeten eten. De relatie tot de bodem, de ruimte die het verbouwen van voedsel inneemt, de tijd die het kost, en de effecten op mens en natuur worden allemaal doorvertaald naar nieuwe scenario’s.

Ten slotte vertelde Renske Bouwknegt, Projectleider PONT a.i., over lopende activiteiten van de learning community en over een aantal geleerde lessen tot nu toe.

Hierna staken we met zijn allen Strijp-S over voor de feestelijke kick-off van het designjaar 2024 met de bredere Dutch Design Foundation community. Dit was tevens de officiële lancering van de Call For Entries van Dutch Design Week. Ontwerpers kunnen zich nú aanmelden!

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube