Floris Alkemade: DDW Ambassadeur en VPRO Zomergast!

Architect en Rijksbouwmeester Floris Alkemade is een van de drie ambassadeurs van de 20e editie van Dutch Design Week (DDW). Hij wordt in zijn rol vergezeld door Natsai Audrey Chieza en Christien Meindertsma. Daarnaast is Alkemade aanstaande zondag 18 juli te gast bij Janine Abbring als de eerste VPRO Zomergast van 2021. Bekijk de aflevering om 20:20 uur!

Type Actueel
Gepubliceerd op 16 juli 2021
Actueel
Floris Alkemade: DDW Ambassadeur en VPRO Zomergast!
Onderdeel van
Floris Alkemade
Floris Alkemade - Martin Dijksta - credits: Photography by X

De ambassadeurs van Dutch Design Week 2021

Elk jaar stelt DDW mensen uit het ontwerpveld aan als pleitbezorgers van design in het algemeen en DDW in het bijzonder. Volgens Dutch Design Foundation – de organisatie achter DDW – vertegenwoordigt het drietal bij uitstek de hedendaagse en meest urgente stemmen van het ontwerpveld van nu en de toekomst.

Speciaal voor deze editie ontwikkelen DDW ambassadeurs Floris Alkemade, Natsai Audrey Chieza en Christien Meindertsma ieder een uniek werk dat tijdens DDW te bezoeken zal zijn. Hiermee geven zij op eigen wijze invulling aan het DDW-thema The Greater Number, de zoektocht naar het ‘betere getal’.

Alkemade’s labyrint op DDW21

Alkemade presenteert, namens het College van Rijksadviseurs en samen met World Design Embassies, een fysieke vertaling van zijn essay ‘De Toekomst van Nederland. De kunst van richting te veranderen‘. Daarin beschrijft hij de grote uitdagingen waar wij als land voor staan en hoe we antwoorden kunnen geven op complexe vraagstukken als klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, maar ook woningnood, vergrijzing en eenzaamheid.

Van 16 tot en met 24 oktober kun je in het Klokgebouw in Eindhoven dwalen door zijn labyrint. Hij zegt hierover: “De weg naar de toekomst is geen rechte lijn, maar een continu zoeken, dwalen en van richting veranderen. Het project gaat over het vinden van nieuwe wegen, over anders kijken naar dingen. Verandering is een kunst die improvisatie, durf en verbeeldingskracht vereist.”

VPRO Zomergasten

Floris Alkemade is de eerste Zomergast van 2021. Janine Abbring praat hem over zijn ideale televisieavond. De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. Bekijk de uitzending met Alkemade aanstaande zondag, 18 juli om 20.20 uur op NPO 2.

Labyrint
Het Labyrint - Overtreders W
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube