Embassy of Health – Expo

Hier vind je de geschreven tekst van de introducerende audio van de expositie ‘Gezondheid als valuta’ van de Embassy of Health tijdens DDW 2023. Deze is aan het begin van de expositie te horen en kun je hier volledig teruglezen.

Type Actueel
Gepubliceerd op 28 augustus 2023
Actueel
Embassy of Health – Expo
Onderdeel van
Podcast icon-label-soundcloud

Gezondheid als valuta

Gezondheid is ons grootste goed, alleen blijkt het in de praktijk lastig om dit voorop te stellen. Zeker in onze moderne, maakbare wereld gericht op efficiëntie, snelheid en optimalisatie gaan we vaak pas met onze gezondheid aan de slag als er al gezondheidsproblemen zijn.

Gezondheid is niet te vangen in enkelvoudige transacties. Het is een wisselwerking tussen ons en onze omgeving. De natuur om ons heen, de wijk waarin we wonen, de lucht die we inademen en het sociale en professionele netwerk aan mensen met wie we samenwerken en op wie we kunnen leunen.

Hoe vinden we onze weg naar gezondheid in een omgeving vol ongezonde verleidingen, verontreiniging, eenzaamheid en stress? Hoe kunnen we onze zorg en gezondheid benaderen voorbij de transactie? Welke waarden laten gezondheid stromen?

Verschillende makers geven vorm aan hoe gezondheid eruit ziet als we andere waarden centraal zetten. Wat als we juist inzetten op het nemen van tijd, het geven van aandacht en het maken van verbinding? Maakt technologie onze zorg onpersoonlijker, of kan het ons helpen de kracht van relaties te benutten? Worden we gezond door te streven naar perfectie, of door het omarmen van kwetsbaarheid? In de expositie ‘Gezondheid als valuta’ maken we ruimte om gezondheid van een ander perspectief te benaderen en hernieuwde waarden voor gezondheid te ontdekken. Welke waarden zijn voor jóu belangrijk?

Podcast icon-label-soundcloud

Reflecteren op de waarde van gezondhied

Welkom op deze plek. Hier nemen we even de ruimte om stil te staan. Midden in een drukke Dutch Design Week, waar het bruist en waar je aan alle kanten wordt verrast, geïnspireerd en geprikkeld, nemen we een klein moment van rust en reflectie.

Ga er eens goed voor zitten of stevig op beide voeten staan. Laat het geruis op de achtergrond aan je voorbij gaan en kom tot jezelf. Misschien wil je je ogen even sluiten, misschien ook niet. Adem een keer diep in en uit en laat je de komende minuut meenemen door deze stem.

Als we het hebben over de waarde van gezondheid, welke waarde komt dan voor jou naar boven? Wat is de waarde van jouw gezondheid? Misschien komt er nu een getal in je op, een bedrag? Of is het eerder een gevoel, een gedachte?

In de drukke, gejaagde wereld staat onze gezondheid onder druk. Er wordt veel van ons gevraagd. Er lijkt niet altijd tijd om te luisteren naar ons eigen lichaam of om om te kijken naar die ene buurvrouw of om in balans te leven met de natuur.

Stel je een wereld voor waarin het lukt om onze gezondheid en die van onze omgeving voorop stellen. Welke waarden staan centraal in die wereld? Wat komt er nu in je op?

Stel je voor dat in deze wereld gezondheid als valuta door de samenleving heen stroomt. Gezondheid als iets wat we kunnen sparen, uitdelen of uitwisselen met elkaar. Hoe ziet deze wereld er uit, welk beeld of welk woord komt er in je op?

We zijn benieuwd. Welke waarden neem jij mee na je bezoek aan deze expositie? Dekomende tijd verkent de Embassy of Health middels ‘Gezondheid als valuta’ hoe we samen gezondheid voorop kunnen stellen. Wil jij bijdragen aan onze waarde uitwisseling? Schrijf, teken en deel jouw waarden op het biljet aan de muur van de tentoonstelling.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube