De Tekentafel: Hoe kan ontwerp bijdragen aan systeemverandering?

In De Tekentafel gaat journalist Niels Guns elke maand met verschillende gasten in gesprek over de kracht van ontwerp bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Hoe haal je het meeste uit een traject met ontwerpers, wat is een succesvolle samenwerking en wat kan het een organisatie bieden? We zoeken het voor je uit in De Tekentafel, een samenwerking tussen Eindhoven Design District en World Design Embassies.

Type Actueel
Gepubliceerd op 3 Oktober 2022
Actueel
De Tekentafel: Hoe kan ontwerp bijdragen aan systeemverandering?
Onderdeel van
Podcast icon-label-soundcloud

Podcast 10: Hoe kan ontwerp bijdragen aan systeemverandering?

Een aantal door de mens vormgegeven systemen functioneert op zo’n manier dat natuurlijke en sociale systemen kapot gaan tot op het punt van ‘no-return’. Denk aan de uitputting van grondstoffen, de tweedeling in de maatschappij en de ratrace in de westerse wereld die leidt tot psychische problemen. Verbeeldingskracht vormt de basis voor fundamentele veranderingen die nodig zijn. Ontwerper Beatrijs Voorneman (Reframing Studio) en strategisch adviseur René Poort (Reclassering Nederland) gaan met Niels Guns het gesprek aan over hoe ontwerp kan bijdragen aan het veranderen van deze systemen.

Eindhoven Design District wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de Regio Deal Brainport.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube