Genius loci
“Een park maakt geen enkel onderscheid tussen haar mensen, in een park kan alles en iedereen zijn wie hij is, arm, rijk, preuts, verslaafd met rauwe randjes, de deuren staan voor iedereen open.” vertelt Dirk. “In weze is een park een van de meest inclusieve stukken stad, in weze is het een open democratisch toevluchtsoord, waar mensen en andere wezens zich binden aan een plek, en de mens specifiek aan een verhaal, een identiteit.” Denk aan Rotterdam, Amsterdam of New York.
Central Park, Vondelpark, Kralingse plas. Dirk ontwerpt verblijfplekken als parken waar de biologische biotoop centraal kan staan maar deze zijn wel op een zodanige manier ontwikkeld ‘dat de mens er ook zeker welkom is.’
Volgens Van Dirk kan dit alleen door eerst op zoek te gaan naar de geest van de plek. De ziel. Het verhaal erachter. De geschiedenis. De identiteit: de Genius Loci. Daarmee kunnen we het verhaal bouwen. En wat je ook doet: het verhaal telt, het verhaal zorgt ervoor dat het gedragen kan worden, dat mensen het kunnen bespreken bij het koffieautomaat. Het verhaal mag een droom zijn, een queeste, een documentaire of fictie. En elk goed verhaal begint bij de basis, een schets van de bodem, het water, de seizoenen, de fysieke- sociale context. Als de basis is gelegd, moeten we weten waar we naartoe willen: de premisse. “Voor de zoektocht naar het antwoord op die premisse, heeft het verhaal ook een held nodig.”
In het geval van De Urbanisten zijn dat wisselende helden: de regen, de spons, de steur, de egel.
Zo loopt de egel in het Hofbogen Park met een speciale eigen trap de hoogte in, zo wordt de straatverlichting uitgezet na schemering om het dierlijke nachtleven een eerlijke kans te geven, en speelt dit zich allemaal af op het langste park op hoogte: een 2 kilometer lang park gebouwd op de fundamenten van een 100 jaar oude verlaten tramlijn. De egel speelde zonder het zelf te weten een cruciale rol in de verwezenlijking van het Hofbogen Park en heeft in zijn voetsporen de mens op sleeptouw genomen – want mede dankzij het bieden van doorgang en verblijf, kunnen straks ook andere rijke of arme ongestekelde Rotterdammers komen aanwaaien naar een groenovergoten park op de schouders van de binnenstad. En zo worden de zaadjes geplant voor het verwezenlijken van nieuwe dromen.