Burgemeester meets designer

Uitbuiting van werknemers, de verleiding van jongeren door ‘snel geld’, de grillige sfeer aan het eind van een uitgaansnacht, onzichtbare criminaliteit en de rol van burgers in het signaleren van mogelijke criminele activiteiten.

Type Actueel
Gepubliceerd op 15 Oktober 2019
Onderdeel van Embassy of Safety
Actueel
Burgemeester meets designer
Onderdeel van Embassy of Safety

Vijf burgemeesters deelden voor Burgemeester meets Designer hun ‘zorgen’: urgente vragen op het gebied van veiligheid waarvoor binnen de gemeente geen pasklare oplossingen bestaan. Maar wat als je de vraag vanuit het perspectief van een ontwerper benadert? En wat als de ontwerper de kans krijgt mee te kijken met een Burgemeester?

Muzus, This is BOUW, Design Innovation Group, Studio Daan Wubben en Studio 1:1 zijn de afgelopen week samen met Burgemeesters van vijf Nederlandse steden op zoek gegaan naar antwoorden; in de vorm van een concept, scenario of visie. Tijdens Dutch Design Week worden de eerste resultaten van deze bijzonder samenwerkingen gepresenteerd.

En in de toekomst…De burgemeester als ontwerper, of de ontwerper als burgemeester? Bezoek de tentoonstelling van de Embassy of Safety en ontdek het zelf.

Burgemeester Jan Boelhouwer (Gilze en Rijen) x Daan Wubben (Studio Daan Wubben)

Klokkenluiders van Gilze en Rijen 
De centrale klok voor de statistiek

Dat het criminele circuit in Nederland omvangrijk is weten we wel. Toch zijn we ons er vaak niet bewust van hoe verweven die onderwereld eigenlijk is met het dagelijks leven. Veel van de drugslaboratoria in Nederland zijn liggen ‘gewoon’ in woonwijken. En daarmee sluiten we onze ogen voor criminaliteit en de verborgen impact daarvan op ons dagelijks leven.

Daan Wubbe & Jan Boelhouwer

‘De Klokkenluiders’ van Daan Wubben maken van dag tot dag cijfers over criminele activiteiten uit de nabije omgeving zichtbaar. Door klokken in de openbare ruimte te plaatsen, die in cijfers de actuele stand van zaken weergeven, wordt informatie gemeengoed en raken we erover in gesprek. Zo komen het onderwerp en de jaarlijkse cijfers tot leven en worden we ons meer bewust van wat er zich in onze straat zou kunnen afspelen.

Burgemeester Jan Hamming (Zaanstad) x Neele Kistemaker (Muzus)

Over het randje van de regels

De Zaanstreek. Het eerste grootschalige industriegebied van Europa. In de hoogtijdagen draaiden er 639 molens, een gigantische industrie. Grote werkgevers zijn er ontstaan, Nederlands trots. Ons ondernemersklimaat maakt zoiets mogelijk. Het geeft onze handelsgeest de ruimte, laat ondernemingen floreren. Zodat de maatschappij kan bloeien en iedereen profiteert.

Neele Kistemaker & Jan Hamming

Dat ondernemersklimaat verleidt soms om de regels te overtreden. Met zelfverrijking als doel en uitbuiting als middel. Terwijl alles op papier klopt. Vanuit buiten Nederland voeren deze ondernemers ‘menselijke grondstoffen’ in om ons te voorzien van goedkope hotelkamers en warme broodjes. Arbeid als graan op de molen.

Muzus onderzoekt waar in dit mensonterende importsysteem ingrijpen kansrijk is. De bron aanpakken, de route blokkeren of de (on)menselijkheid uitvergroten. Straffen lukt niet, belonen misschien?

Burgemeester Theo Weterings (Tilburg) x Lucas Zoutendijk (Studio 1:1)

Animal Task Force

Ondermijning is een groot probleem in Nederland. Naar schatting gaat er 25 miljard per jaar om in deze relatief onzichtbare vorm van criminaliteit. Doordat de netwerken en activiteiten van bijvoorbeeld drugscriminelen, zich ongezien steeds verder kunnen verspreidden door onze maatschappij, wordt handhaving steeds moeilijker.

Lucas Zoutendijk & Theo Weterings

Hoe houden we als gemeenschap dan nog grip op wat er in onze buurten gebeurt? En welke rol kan de (welwillende) burger spelen in het signaleren van onregelmatigheden?

Studio 1:1 roept hiervoor de hulp in van extra oren, ogen en neuzen uit de buurt en zet in op een ‘animal task force’! Een concept waarin dieren en baasjes de veiligheid van de wijk onderzoeken.

Burgemeester Charlie Aptroot (Zoetermeer) x Design Innovation Group

Omslag van de nacht

In Zoetermeer begint de zaterdagavond rustig, maar geregeld slaat de sfeer om aan het eind van de nacht en moeten bewakers en politie hard ingrijpen. Reden voor burgemeester Aptroot om samen met ontwerpers van Design Innovation Group het nachtleven in te duiken. Door de omgeving, individueel- en groepsgedrag van uitgaanspubliek onder de loep te nemen zijn drie concepten ontwikkeld om het uitgaansgeweld tegen te gaan: een weermachine, een cooling down cabine en een interactief spel. Kunnen deze onconventionele oplossingen Zoetermeer helpen de rust bewaren?

Design Innovation Group & Charlie Aptroot

Burgemeester Paul Depla (Breda) x Laura Ferriere & Eléonore Dürr (This is BOUW)

The Alternative Road

Zowel de lokale overheid als politieagenten in Breda signaleren een groot aantal jonge voortijdige schoolverlaters vanaf 12 jaar oud. Dit, in combinatie met de macht van criminele rolmodellen, leidt bij deze schoolverlaters al op jonge leeftijd tot geweld of drugshandel. Het huidige systeem van herintegratie is nog steeds gericht op de traditionele aanpak van het verbeteren van de woon-, werk- en gezinsomstandigheden. Dit ondanks de veranderende prioriteiten van een jonge en zeer beïnvloedbare groep die een digitaal sociaal leven leidt waarin imago belangrijker is dan ooit tevoren.

This is BOUW & Paul Depla

Tegen deze achtergrond begonnen de maatschappelijk ontwerpers van This is BOUW hun onderzoek met een analyse van het pad naar volwassenheid. De eerste inzichten uit dit onderzoek resulteerden in The Alternative Road, een concept gericht op hernieuwde motivatie en greep op het toekomstige pad van een kind. Een zelfgemaakte oplossing als alternatief voor de verleidingen van een criminele loopbaan.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube