Bezoek Danish Design Centre: leren en inspireren

“Een voorstel is niet de ultieme oplossing, maar een mogelijkheid”

Type Actueel
Gepubliceerd op 16 november 2022
Actueel
Bezoek Danish Design Centre: leren en inspireren
Onderdeel van
Christian Bason - credits: about.today

Denemarken en Nederland: de landen hebben overeenkomsten zoals het reliëf van het land – vlak –  en het weer – veel regen. Ook scoren de landen hoog op de wereldranglijst van gelukkigste landen, die de Verenigde Naties jaarlijks uitbrengt. Denemarken staat op plek twee, Nederland op nummer vijf. Daarnaast hebben beide landen ontwerp ook hoog in het vaandel staan. De Deense overheid heeft een eigen Danish Design Centre (DDC), de Nederlandse regering heeft de creatieve industrie als een van de tien topsectoren benoemd. Wat kunnen de landen van elkaar leren? We gaan hierover in gesprek met Christian Bason, CEO van DDC. Hij bezocht Dutch Design Week 2022 (DDW22) met zo’n dertig collega’s. 

“Bij het DDC zeggen we altijd dat we moeten experimenteren, leren en delen. We zijn actief op veel fronten en communiceren daarover. Maar echt de tijd nemen om zelf systematisch te leren en ons te laten inspireren, dat schiet er vaak bij in. Deze DDW22 is een enorme bron van inspiratie voor ons.”

Drie missies

Het DDC is een onafhankelijke stichting, deels gefinancierd door de Deense overheid en deels door commerciële organisaties. “We zijn een soort verlengstuk van het ministerie van Business en richten ons op het ‘hoe’.” Met een team van veertig mensen werkt DDC aan drie missies. De Green Transition: het ontwerpen van de onweerstaanbare circulaire samenleving, de Digital Transition: naar een ethischer digitale samenleving en de Social Transition: een radicale benadering van de noodsituatie in de geestelijke gezondheidszorg. “We stellen maatschappelijke uitdagingen voorop en werken altijd samen met partijen – afhankelijk van het vraagstuk – uit het ecosysteem. Voor een project binnen de Social Transition werkten we bijvoorbeeld samen met priesters.” 

Al sinds het begin, in 1978, creëert het centrum kansen voor het bedrijfsleven. “Daarbij staat voor ons voorop dat om goed zaken te kunnen doen, je een positieve impact moet hebben op de maatschappij en op de planeet. Binnen onze missies openen we samen met ontwerpers en bedrijven bepaalde markten die in sommige opzichten nog niet bestaan.”

Het snijvlak van ontwerp en beleid

Het DDC werkt op het snijvlak van ontwerp en beleid. “Beleidsvorming is vaak gebaseerd op deskundigheid, maar niet op empathie. Niet op een diep inzicht in de menselijke conditie, in hoe mensen diensten of regelgeving of overheidsinterventies ervaren. Goed beleid beïnvloedt het leven van mensen positief. Als je het leven van mensen niet begrijpt, hoe kun je dan goed beleid ontwikkelen? We creëren een ruimte waarin de ervaring van de burger een bron aan materiaal en input vormt voor het beleidsproces.” 

Dat doet het centrum onder meer door doelgroepen van beleid te betrekken, te bevragen en te onderzoeken wat hen drijft. “Verder experimenteren, simuleren en repeteren we: wat er zou gebeuren als we bepaald beleid aan mensen voorleggen?”

DDC richt zich op de uitvoering van beleid, gaat Bason verder. “Als we het erover eens zijn dat er meer circulariteit moet zijn, hoe doen we dat dan? Vanuit de missie voor een circulaire en duurzame economie (Green Transition, red.) nodigen we beleidsmakers uit om deel te nemen aan hele proces: het opbouwen van een visie, nieuwe projecten opzetten ter ondersteuning van het bedrijfsleven en de praktijk, investeren in nieuwe soorten instrumenten en methoden die bedrijven helpen om te schakelen naar meer circulariteit en duurzaamheid.”

“We werken altijd samen om het ‘hoe’ uit te vinden.” Daarbij benadrukt Bason dat het niet alleen gaat om het leven van mensen. “Het gaat ook om het begrijpen van alle levende wezens. Hoe ontwerpen en creëren we oplossingen die geen negatieve invloed hebben op onze planeet?”

‘Ook krijg ik het gevoel dat in Nederland iedereen samenwerkt. Er heerst een gevoel van gemeenschap, mensen hebben samen plezier, er is veel openheid. Het is erg bottom-up, er is geen sturing door beslissingen van bovenaf, maar een gemeenschap van ontwerpers die dit willen doen.’

Dynamisch ecosysteem

Toen Bason in 2019 voor het eerst DDW bezocht, zag hij dat de ontwerpcultuur en het Nederlandse ecosysteem anders is dan in Denemarken. “Ontwerpers maken hier iets concreets. Zo’n week als DDW kennen we niet in Denemarken. Het ecosysteem hier in Nederland voelt dynamischer. Iedereen werkt op veel verschillende manieren naar duurzaamheid toe. Ik dacht: er valt hier iets te leren, daar moet ik met mijn team naartoe.”

“Wat we vooral geleerd hebben is dat we ontwerpers nog meer moeten betrekken. Niet alleen de ontwerpers met wie we aan de missies werken. Ook anderen. Jullie hebben met DDW en de embassies platforms om nog meer creatieven te bereiken. Dat is heel inspirerend om te zien.”

“Ook krijg ik het gevoel dat in Nederland iedereen samenwerkt. Er heerst een gevoel van gemeenschap, mensen hebben samen plezier, er is veel openheid. Het is erg bottom-up, er is geen sturing door beslissingen van bovenaf, maar een gemeenschap van ontwerpers die dit willen doen.”

Tastbare mogelijkheden

“Bij DDC hebben we minder de neiging om de thema’s al in een vroeg stadium concreet te maken. We besteden veel tijd aan visie en toekomstgericht werken, we bouwen artefacten die mensen inspireren om later mogelijk nieuwe dingen te maken, maar dat kost tijd. Tijdens DDW22 zagen we dat je ontwerpers ook al in een vroeg stadium kunt vragen iets te maken. Zodat het tastbaar wordt waar het over gaat. We leren hiervan dat een voorstel niet noodzakelijk de ultieme oplossing is, maar een mogelijkheid.” 

“Ik denk dat de grote uitdaging voor ons allen is om het juiste evenwicht te vinden. Hoe je op zeer lange termijn systematisch en holistisch met visie en ambitie vele actoren mobiliseert, en tegelijkertijd ook zeer lokaal, zeer concreet, tastbaar en bottom-up eraan werkt. Hoe brengen we deze twee delen samen?”

Een vruchtbare week voor Bason en zijn team. Een week die naar meer smaakt: “We willen de relatie tussen Nederland en Denemarken binnen de ontwerpwereld verdiepen. Daarom ben ik al met een paar mensen hier in gesprek om in het voorjaar van 2023 een conferentie of seminar te organiseren waar we de samenwerking tussen Nederlands en Deens ontwerp gaan onderzoeken. Jullie mogen trots zijn op wat jullie al hebben bereikt.”

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube