4x projecten die bijdragen aan de circulaire transitie

Een economie waarbij geen grondstoffen verloren gaan. Een economie waarin we grondstoffen steeds hergebruiken. Dat is de circulaire transitie en die gaat verder dan recyclen. Het gaat vooral om de omslag naar een economie die niet gebaseerd is op oneindige groei, maar waarbij we ons grondstoffengebruik verminderen, grondstoffen vervangen, de levensduur van producten verlengen en grondstoffen hoogwaardig verwerken. Nieuwsgierig naar voorbeelden? In de verschillende exposities van de World Design Embassies vind je tijdens Dutch Design Week 2023 (DDW23) projecten die bijdragen aan een circulaire economie.

Type Actueel
Gepubliceerd op 26 september 2023
Actueel
4x projecten die bijdragen aan de circulaire transitie
Onderdeel van
Possible Landscapes De Peel - credits: about.today

Biobased Creations samen met Studio Liselot Cobelens, Klarenbeek&Dros, Fix Green Building en Crush on Nature – Possible landscapes vernatting, De Peel

Met de installatie Possible Landscapes vernatting, de Peel laten ontwerpers zien wat de mogelijkheden zijn voor natuurontwikkeling en landbouw in het vernatte landschap van de Deurnese Peel. De staalkaarten van de water- en bodemhuishouding en maquettes vertellen je het verhaal over hoe we in de toekomst in harmonie met de natuur kunnen wonen en werken. Wat betekent dit voor het landschap van de Peel? Hoe past een boerderij in dit vernatte landschap? Hoe kun je lokale gewassen gebruiken als bouwmateriaal? Welke producten en materialen kunnen van een boerderij komen? Possible Landscapes vernatting – de Peel is een aanknopingspunt om in gesprek te gaan over duurzame gebiedsontwikkeling bij vernatte landschappen; voorstellen voor een beloftevol toekomstbeeld. Als creatieve studio is Biobased Creations gespecialiseerd in installaties, projecten en storytelling over de overgang naar een regeneratieve en circulaire wereld. 

Tijdens DDW23 te vinden in de expositie van de Embassy of Circular & Biobased Building op het Ketelhuisplein in Eindhoven.

Biobased Creations – Possible landscapes Biobased Infra, Zwanenburg

Possible Landscapes Biobased Infra, Zwanenburg onderzoekt de mogelijke ketens en landschappen voor biobased en natuurinclusieve civiele kunstwerken, zoals bruggen, tunnels en damwanden. Hoeve Zwanenburg en omgeving Oirschot fungeren in dit onderzoek als Third Place, een sociale omgeving die is gescheiden van thuis en werk, zoals een café, koffietent voetpad en park. Naast Possible Landscapes vernatting, de Peel is ook dit project onderdeel van Possible Landscapes, een meerjarig onderzoek naar de regeneratieve landschappen en steden van vandaag en morgen. Dit meerjarig onderzoeksprogramma behelst meerdere cases. Per case werken creatieven samen met lokale stakeholders en partners aan nieuwe perspectieven voor de leefomgeving die naast economische waarde ook ecologische en sociale waarde toevoegen. 

Tijdens DDW23 zal de eerste sessie van dit onderzoek plaatsvinden in de Embassy of Circular & Biobased Building op het Ketelhuisplein in Eindhoven.

Lotte de Raadt – De identiteit van ons drinkwater

Elke druppel water die uit de kraan komt is uniek. Keramist Lotte de Raadt ontwierp in 2019 een drinkwaterpaspoort voor de verschillende waterbronnen in Brabant. Tijdens DDW23 kun je met dit paspoort ervaren wat de rol van de natuur is en hoe het proces van bron tot kraan verloopt. Je ziet waar ons water vandaan komt dat wij elke dag in en rond onze woningen gebruiken. Het paspoort zorgt ervoor dat we water respectvol, zuinig en dankbaar gebruiken. Ze streeft daarmee naar publieke bewustwording van problemen rondom het gebruik van water.

Tijdens DDW23 te vinden in de expositie van de Embassy of Water op het Stadhuisplein in Eindhoven.

Embassy of Water

mulderendevries architecten & Joost van Gorkom – Visualisaties op regeneratieve woningbouw

mulderendevries architecten maakte samen met Joost van Gorkom voor de Embassy of Water een aantal visualisaties van een virtuele toekomst die regeneratief waterontwerp verbeeldt in onze woon- en leefomgeving. Deze visualisaties laten de inzichten van vijf jaar waterontwerp van de Embassy of Water zien. Zo is te ontdekken hoe vernieuwende watersystemen in woningen kunnen functioneren en wat decentrale zuivering kan doen voor een stad. Het werk maakt duidelijk hoe het wonen in harmonie en samenwerking met water eruit kan zien. De visualisaties zijn daarmee voorstellen voor een nieuw en beloftevol toekomstbeeld.

Tijdens DDW23 is dit project te vinden in de expositie van de Embassy of Water op het Stadhuisplein in Eindhoven.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube