11x projecten die bijdragen aan de ruimtelijke transitie

Hoe zien onze steden eruit als we meebewegen met de veranderingen in de natuur, zoals de stijgende zeespiegel? Waar bouwen we onze huizen en waarmee bouwen we die? Daarnaast hebben we ruimte nodig voor zonnepanelen en windturbines. En biomaterialen om mee te kunnen bouwen. Hoe gaan we omgaan met de ruimte die we hebben? De ruimtelijke transitie vraagt om passen en meten. Met kortetermijnveranderingen komen we er niet, het hele systeem moet anders. Dat we aan toekomstbestendige oplossingen kunnen werken, tonen deze keur aan projecten die tijdens Dutch Design Week 2023 (DDW23) te bezoeken zijn.

Type Actueel
Gepubliceerd op 16 Oktober 2023
Actueel
11x projecten die bijdragen aan de ruimtelijke transitie
Onderdeel van

Biobased Creations – Possible Landscapes Regeneratieve stad

Met Possible Landschapes Regeneratieve stad onderzoekt de creatieve studio Biobased Creations met een netwerk van onder meer pioniers, doeners en kennispartners wat er nu al kan en wat er morgen of overmorgen zou kunnen. Een meerjarige zoektocht naar natuurinclusief bouwen met biobased materialen in de gebouwde omgeving. Hoe maak je van bestaande gebouwen en infrastructuur nieuwe natuur die waarde toevoegt aan de stad?

Tijdens DDW23 te vinden in de expositie van de Embassy of Circular & Biobased Building op het Ketelhuisplein in Eindhoven.

Unlimited Urban Mobility (UUM) & CROW – Mobipolis

Leer al spelend hoe je samenwerkt aan een duurzame en leefbare stad met de serious game Mobipolis. Het kennisplatform CROW en Unlimited Urban Management (UUM) ontwikkelden het spel waarbij de relatie tussen verdichting en bereikbaarheid centraal staat. De fictieve stad ontwikkelt zich snel en moet tegelijkertijd bereikbaar blijven. Mobipolis is het instrument om met verschillende partijen in gesprek te komen en te ontdekken wat samenwerking bij mobiliteit en duurzame gebiedsontwikkeling betekent. Daarnaast stel je je als speler de vraag in welke stad wil je wonen en werken.

Tijdens DDW23 te vinden in de expositie van de Embassy of Mobility in DONNA. 

Komovo & Atelier Rijksbouwmeester – Rijk en Ruimte/De toekomst van werk

Deze toekomstverkenning kijkt door negen verschillende frames naar het Rijk en belicht negen rollen van de Rijksambtenaar. Komovo & Atelier Rijksbouwmeester heroverwegen waar de rijksambtenaar werkt en de burger terecht kan. Gecentreerd in de Randstad, of verspreid over het land. Afgezonderd, of in directe verbinding. Het is een nieuwe blik op de inrichting van reis en ruimte voor de ambtenaar. Een concept waarin beweging centraal staat, op zoek naar een wereld waarin de menselijke maat in zowel de relatie tussen overheid en burger én vastgoed en mens terug kan keren.

Tijdens DDW23 te vinden in de expositie van de Embassy of Mobility in DONNA.

Studio Lonk in samenwerking met Bits of Space en JayKay – HAPPY HYBRID

De film ‘HAPPY HYBRID’ geeft je een inkijk in de mens achter het videobellen. Het hybride werken ontstond uit noodzaak en werd meteen de nieuwe standaard. Hoe kan het hybride samenwerken een integraal onderdeel worden van het kantoor? De film speculeert over de toekomst van herkenbare kantoorsituaties. Zoals je collega tegenkomen op de gang, of alvast even overleggen tijdens het wachten op de start van een vergadering. Hoe gaat dit over 30 jaar? Het ontwerpbureau Studio Lonk is gespecialiseerd in spatial storytelling. Exposities, onderzoeksscenario’s en interactieve installaties. Het bureau ontwerpt en bouwt tijdelijke ruimtes ‘die blijvend indruk maken’.

Tijdens DDW23 te vinden in de expositie van de Embassy of Mobility in DONNA.

Bits of Space – HEK YES 

Bouwen in een gebied waar al mensen wonen, komt steeds vaker voor. De openbare ruimte wordt daar dan, soms jarenlang, vervangen door een bouwplaats. Urban interaction designer Tessa Steenkamp van ontwerpstudio Bits of Space ontwierp van overtollig bouwmateriaal en hekken, meubels en speeltoestellen op wielen: HEK YES! De objecten markeren ruimte voor de buurt. Je kan er mee spelen, of aan picknicken. De bewegende hekken vormen een soort onderhandelingstool voor bewoners en bouwvakkers. Mag ik hier vandaag spelen? De vormgevers van de toekomstige publieke ruimte kunnen dit meenemen in hun ontwerp. Als dat af is, reizen de hekken weer door naar de volgende bouwplaats.

Tijdens DDW23 te vinden in de expositie van de Embassy of Mobility in DONNA.

Blik voor groen

Blik voor Groen doet wat de naam zegt: blik (auto’s) inwisselen voor groen in de stad. Wat als leefbaarheid centraal staat bij het ontwerpen van mobiliteit? Als het juist positief zou bijdragen aan het milieu? Of als doel zou hebben om vervoersbewegingen te voorkomen? ‘Blik voor groen’ is een tool om te leren. Daarom worden er tijdens DDW23 tien parkeerplaatsen aan de Philitelaan op Strijp-S (recht voor de deur bij het gebouw DONNA) herontworpen. Uitgangspunten hierbij zijn meer vergroening, meer ontmoetingen, hittestress tegengaan of wateroverlast verminderen.

Tijdens DDW23 te vinden als onderdeel van de expositie van de Embassy of Mobility, voor de deur van gebouw DONNA.

Onderzoek naar verschillende mobiliteitsmogelijkheden

Tijdens DDW23 onderzoekt, verkent en test de Embassy of Mobility verschillende mobiliteitsmogelijkheden in Eindhoven en dan specifiek rondom het Ketelhuisplein. De mogelijkheden zijn gebaseerd op het STOMP-principe: Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, MaaS (Mobility as a Service, red.) en de Privéauto. Waar vroeger de auto op nummer één stond bij het ontwerpen van steden, gaat het hier om een omgekeerde vervoerspiramide, waarin het begint met alle andere vervoersmogelijkheden. Je kunt live deelnemen aan het onderzoek gedurende DDW23.

Tijdens DDW23 onderdeel van de Embassy of Mobility.

Bram de Vos – Uprooting Urbanism

Bram de Vos onderzoekt hoe lokale voedselproductie steden veerkrachtiger kan maken. En hoe het de interactie tussen diverse achtergronden en culturen in een stad kan bevorderen. Dat weer leidt tot een sterker gemeenschapsgevoel. Met de Embassy of Food onderzoekt De Vos hoe de ideale tien voedselhectare eruit zou zien, en wie daarvoor nodig zijn. En wie is verantwoordelijk, om dit zo goed mogelijk uit te voeren? Tijdens DDW23 kun ook jij bijdragen aan de visie op een zelfvoorzienende stad.

Tijdens DDW23 te vinden in de expositie van de Embassy of Food in het Evoluon.

Charlotte van der Woude – Bodemgoud

Onder de grond is het net zo spannend als in diep in de zee. Maar je loopt er meestal aan voorbij. Sterker nog: je loopt er bovenop. Charlotte van de Woude onderzoekt in het project ‘Rijk Boerenland’ de situatie van boerderijen op rijksgrond en ontdekt dat de oude bodem van de Zuiderzee interessante oplossingen biedt voor de toekomst van onze landbouw. Een boer werkt bijvoorbeeld op voormalig strand. Om het stuiven van zand tegen te gaan, plant hij nieuwe struiken en bomen. Kan dit ook een oplossing zijn voor uitgeputte bodems voor het opnieuw bouwen van een rijk bodemleven? Met de Embassy of Food kijkt Van der Woude hoe het landschap, landbouw en beleidskeuzes met elkaar zijn verweven en hoe zij van invloed zijn op de gezondheid van de bodem.

Tijdens DDW23 te vinden in de expositie van de Embassy of Food in het Evoluon.

Lorem Ipsum - credits: Almichael Fraay

Embassy of Inclusive Society – Lorem Ipsum

De Lorem Ipsum installatie laat zien dat we de wereld waarin we leven inclusiever moeten ontwerpen. Tijdens de DDW22 ontstonden er bij het team van de Embassy of Inclusive Society vragen over de over toegankelijkheid en inclusiviteit van de expositie. Lorem Ipsum is het resultaat van het onderzoek dat het team samen met Marleen Hartjes startte. Daarbij werd voortgebouwd op eerder onderzoek van het Van Abbemuseum rondom de toegankelijkheid van het museum en het opzetten van een inclusieve tentoonstelling. Information design studio The Anderen (Karin Fischnaller) ontwierp de installatie. Producent en ontwikkelaar van tentoonstellingen Bruns realiseerde de installatie. Richtlijnen over bijvoorbeeld typografie, hoogte van tafels of de afstand van vitrines tot de muur vormen de kern van de installatie. Het zijn voorstellen voor een inclusievere wereld.

Tijdens DDW23 te vinden in de expositie van de Embassy of Inclusive Society in het Van Abbemuseum.

(ink). – Mensenkenners

Openbare plekken hebben te vaak drempels voor mensen met een beperking. Soms zijn dit fysieke obstakels; daar is snel iets aan te doen. Andere drempels ontstaan door gedrag. Mensen die in de openbare ruimte werken en kampen met ongemak, onwetendheid en onbedoelde onhandigheid. Gevolg: mensen met een beperking voelen zich niet overal welkom, serieus genomen of betrokken. Samen met Maaike Bleeker-Anukim ontwikkelde social design studio (ink). de online training ‘Mensenkenners’. Door de training te volgen leren mensen zonder beperking een inclusieve basishouding aan. De training helpt hen over hun handelingsverlegenheid heen. Ze trainen hun ‘inclusiviteitsspier’.

Tijdens DDW23 te vinden in de expositie van de Embassy of Inclusive Society in het Van Abbemuseum.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube