“Het gaat om het stellen van de juiste vragen”

Ook dit jaar was er weer het Design Research & Innovation Festival DRIVE. Tijdens Dutch Design Week kwamen vijf dagen lang sprekers en publiek samen in interactieve DRIVE-sessies. We namen een kijkje bij de sessie over mobiliteit.

Type Actueel
Gepubliceerd op 27 Oktober 2020
Onderdeel van Embassy of Mobility
Actueel
“Het gaat om het stellen van de juiste vragen”
Onderdeel van Embassy of Mobility

Er waren enkele aanwezigen in de Effenaar op 19 oktober, het grootste deel van het publiek deed online mee met Drive Mobility 2020. In een twee uur durende sessie ging het over een toekomst waarin vervoersbewegingen zich afspelen rondom hubs en de lucht een stuk schoner is. Sprekers uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de designwereld gingen in hun op de vraagstukken uit hun vakgebied.

Een van de sprekers was Rob Adams, curator van de Embassy of Mobility. Het gaat niet om het vinden van antwoorden, stelde hij. Maar om het stellen van de juiste vragen. Op de Embassy of Mobility gebeurt dat met een reis rond de wereld. Adams en zijn team verzamelden inspirerende voorbeelden van hoe er wereldwijd gereageerd wordt op vervoerssystemen die onhoudbaar zijn, iets wat door covid-19 nog duidelijker zichtbaar is geworden.

Uiteindelijk gaat het niet om flexibele vervoersystemen, zegt Adams. Maar om steden en dorpen die prettig zijn om in te leven, en zich kunnen aanpassen als de omstandigheden daarom vragen. Hij noemt het Parijse voorbeeld van de 15-minutenstad, waarbij alle noodzakelijke voorziening in een kwartiertje te bereiken zijn met de voet of de fiets.

Photo by Norbu Gyachung
Eric Feferberg via Getty Images

Tijdens Drive Mobility is er aandacht voor de rol van ontwerpers bij mobiliteitsvraagstukken. Madelaine Berlis van Afdeling / Buitengewone Zaken legt uit hoe een social designer te werk gaat in het realiseren van gedragsverandering. Ze schetst het proces aan de hand van een casus uit de praktijk, in dit geval een project om bij het strand van Hoek van Holland de verkeersdruk te verminderen.

Het Design Research & Innovation Festival DRIVE werd georganiseerd door CLICKNL samen met 4TU research centre Design United. Tijdens Dutch Design Week werden vijf dagen lang vijf verschillende thema’s behandeld met een grotendeels online publiek.

Photo by Afdeling Buitengewone Zaken
Photo by Afdeling Buitengewone Zaken
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube