Halldór Eldjárn: curator van computer gegenereerde muziek

Halldór Eldjárn, één van de Antenna 2018 talenten, keert terug naar Dutch Design Week (DDW). Dit keer om zijn avant-garde computer gegenereerde muziek te delen. Halldór maakt dit jaar de introducties voor alle podcasts van de World Design Embassies (WDE) thema’s. Op het gebied van soundscapes kunnen we het buitengewone verwachten. Door zijn specifieke manier van werken krijgt het artificiële een bijzonder persoonlijk tintje. Hij zoekt de grenzen op binnen de industrie en brengt daarmee computer gegenereerde muziek naar het volgende niveau.

Type Actueel
Gepubliceerd op 18 september 2019
Actueel
Halldór Eldjárn: curator van computer gegenereerde muziek
Onderdeel van

Een georkestreerde compositie

De IJslandse programmeur en muzikant begint met een goed doordacht plan voordat het algoritme aan de slag gaat. Halldór’s creatieve aanpak is vergelijkbaar met het proces dat veel productontwerpers doorlopen. Hij begint met een prototype en werkt een gedetailleerde visie uit voor het eindresultaat. In deze fase komt zijn muzikale talent naar voren. Een nauw uitgewerkte elektronische compositie leidt tot de definitie van de parameters voor de algoritmen. Deze fase omvat het selecteren van geluiden, instrumenten en harmonieën die vervolgens omgezet worden in codes. Deze geprogrammeerde algoritmen genereren een database met diverse geluiden. Hierna wordt zijn creatieve proces voortgezet. Met deze input componeert hij melodieën voor video’s en podcasts of zelfs hele muziekalbums. Op dit moment voert hij een crowdfunding-campagne voor de release van zijn Poco Apollo-album. Hij genereerde op basis van 15.000 foto’s, afkomstig uit de bibliotheek van NASA, muzikale soundscapes en converteerde deze tot een muziekalbum.

Poco Apollo by Halldór Eldjárn

Innovatieve soundscapes

In aanloop naar DDW lanceert Halldór de WDE Music Generator waaraan het publiek een ​​bijdrage kan leveren. Via deze link kunnen geïnteresseerden kennismaken met automatisch gegenereerde muziek en mee creëren. Halldór streeft ernaar om de perceptie van geluid op te rekken en verrast zijn luisteraars met het onverwachte. De ongebruikelijke selectie van instrumenten en tonen reflecteert deze ambitie. Hij verlegt grenzen door het bereik van de instrumenten waarmee hij werkt, om te keren. Een contrabas is geselecteerd voor hoge tonen, terwijl de viool de lage tonen speelt. Zijn doel is om zowel software als instrumenten uit te dagen om innovatieve esthetische muziekstukken te produceren. Halldór wordt beschouwd als één van de voorlopers op het gebied van gecureerde computer gegenereerde muziek. Dit is de reden waarom hij werd geselecteerd voor Antenna 2018 als één van de top 20 talenten wereldwijd.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube