The Living Lab of the Embassy of Mobility

Tijdens Dutch Design Week maak jij onderdeel uit van het levende experiment (living lab) van de Embassy of Mobility. Maak onderdeel uit van de beweging naar steden voor mensen en bezoek de expositie, workshops en tours. Aanmelden doe je via deze link.

Type Update
Published on 10 October 2023
Part of Embassy of Mobility
Update
The Living Lab of the Embassy of Mobility
Part of Embassy of Mobility

Masterplan Mobiliteit 2050 – Groen voor Blik

Zaterdag 21 en vrijdag 27 oktober
Beide dagen van 14:00 – 15:30 uur
Lucas Zoutendijk (Studio 1:1) en gemeente Eindhoven

Eindhoven groeit, maar het aantal vierkante meters blijft hetzelfde. Als we geen keuzes maken, raakt de stad verstopt. We moeten de ruimte efficiënt inrichten en slim benutten. Hoe willen we eigenlijk dat deze ruimte er in de toekomst uitziet?

Eindhoven heeft maar liefst 2,2 miljoen vierkante meter aan parkeerplaatsen. Met die ruimte is zo veel meer mogelijk! Tijdens Dutch Design Week onderzoeken we wat je er allemaal mee kunt doen. Willen we die parkeerplaatsen gebruiken voor de auto of liever voor ontmoetingsplekken, speelruimtes of verkoeling? Voor het gebouw ‘Donna’ vind je tijdens Dutch Design Week allerlei experimenten die laten zien hoe we anders met de ruimte kunnen omgaan. Laat je inspireren en doe mee aan het gesprek! Zou jij dit in jouw straat ook willen?

Äventyrsorkestern

Zaterdag 21 en zondag 22 oktober
Beide dagen van 11:30 tot 12:10 uur
Tjeu van Bussel en Research Institute of Sweden (RISE)

Ga je mee op avontuur door een onzichtbare wereld van geluid op Strijp-S? Ontdek hoe jouw bewegingen het geluidslandschap beïnvloeden en laat je leiden door de geluiden om je heen. Wat hoor je als je het geluid van de cello volgt? Hoe beïnvloedt de manier waarop je beweegt het audiolandschap? In de Äventyrsorkestern (adventure orchestra) workshop krijg je een korte introductie van het project, bouw je je eigen luisterschelp en ga je op pad om het te ervaren! De introductie en het bouwen duurt circa 30 minuten, je avontuur zo lang als je zelf wil. Het enige dat je mee hoeft te nemen is je opgeladen smartphone. Deelname aan de workshop is gratis, inschrijven niet nodig maar vol = vol. De zelfgebouwde luisterschelp blijft van jou.

Slimroosteren 2.0 

Maandag 23 oktober, 14:15 – 16:00 uur
Gemeente Nijmegen en RadboudUMC

Stelling: “Het is uiteindelijk noodzakelijk om forenzen en studenten te spreiden in de spits om kwaliteit en doorstroming te houden voor alle vervoersmodaliteiten” 

Steden met grotere onderwijs instellingen hebben in de ochtend te maken met een hyperspits. Forensen en studenten zitten letterlijk bijna bijelkaar op schoot in het OV of rijden elkaar in de wielen met auto en fiets. Dit gebeurt zowel naar de stad toe als in de stad zelf. Door die grote vervoersstromen in tijd te scheiden zal dereiskwaliteit en veiligheid voor de reizigers verbeteren. Volgens een eerste inschatting is een verlaging van de hyperspits van 30-40% haalbaar.

Onder de naam Slimroosteren 2.0 is er een Quick scan uitgevoerd door Mobinck, in opdracht van het samenwerkingsverband Duurzaam Bereikbaar Heijendaal in Nijmegen. Diverse stakeholders zijn gevraagd naar de (on)mogelijkheden van het 1 uur naar achteren plaatsen van groepsgericht onderwijs voor MBO/HBO en WO naar het tijdvak 9.30/10-18.00/30 in plaats van 8.30/9.00-17.00/30.

In deze bijeenkomst worden de bevindingen van Mobinck gepresenteerd en gaan we met de aanwezigen in gesprek over de bevindingen en ook over het vraagstuk hoe deze ook sociale verandering landelijk verder te brengen. 

Hybride werken zoekt nieuwe ruimte

Dinsdag 24 oktober, 14:30 – 16:00 uur
Francesco Veenstra (Rijksbouwmeester), Maurits Voncken (DGDOO) Magdalena Piotrovska (NS)

Er lopen meerdere initiatieven om anders met kantoorruimte en werkplekken om te gaan. Werknemers hebben de middelen om op afstand te werken en digitaal werken en ontmoeten heeft een vaste plek in ons gedrag verworven. 

En toch is er behoefte aan een goed gesprek over de toekomst van mobiliteit in de context van de toekomst van het werken. Concept en pilots worstelen met het opschalen naar commercieel haalbare initiatieven. Veel werkgevers willen veranderen maar hebben de stap nog niet gezet om dat ook echt te doen. Het lijkt vooralsnog lastig te zijn om krachten en initiatieven te bundelen, waarbij het wiel soms op meerdere plaatsen tegelijkertijd wordt uitgevonden maar de echte verandering nog niet aan het rollen is. Ook lijkt er nog een kloof te zijn tussen een centrale benadering vanuit een werkgever versus een decentrale benadering vanuit de woonomgeving van een werknemer.

Help innovatie in mobiliteit op weg

Woensdag 25 oktober, 11:30 – 13:00 uur
Marcel Schreuder (Springtime) en Jacoba van Gastel (We All Wheel)

Marcel Schreuder van Springtime en architect/urban designer Barend Koolhaas zijn ervan overtuigd dat een multidisciplinaire aanpak nodig is om tot zinvolle oplossingen te komen voor de ingewikkelde mobiliteitssituatie in de stad.

Tijdens Dutch Design Week gaan ze samen in gesprek over het concept van een autovrije stad (Car Free City) en meer specifiek over een van hun oplossingen, genaamd de OUI.

De OUI is een innovatief type voertuig dat speciaal is ontworpen voor een stad zonder auto’s. Het is licht, circulair en bedoeld om gedeeld te worden. Hoewel dit ene voertuig niet alles zal oplossen, raakt de OUI wel alle aspecten van dit complexe vraagstuk. Daarom vormt het een uitstekend startpunt voor een interessante conversatie.

Mobipolis

Maandag 23, dinsdag 24, woensdag 25, donderdag 26, vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober
Start alle dagen om 11:30 uur en om 13:30 uur
Speeltijd: max. 1 uur
CROW en UUM l Unlimited Urban Management

Je kunt nu leren hoe je samenwerkt aan een duurzame en leefbare stad met de serious game Mobipolis, ontwikkeld door CROW en UUM. In dit spel staat de relatie centraal tussen stedelijke verdichting en bereikbaarheid. 

Het spel draait om de uitdaging waarbij steden zich snel ontwikkelen en toch toegankelijk moeten blijven. Mobipolis is een instrument om met verschillende partijen in gesprek te komen en te ontdekken wat samenwerking betekent op het gebied van mobiliteit en duurzame stadsontwikkeling. 

In Mobipolis gaat het om het leerproces en plezier van het spel. Het hoofddoel is niet alleen winnen, maar vooral samenwerken en beargumenteren. Tijdens het spel verdedig je waarom je voor een bepaalde mobiliteitsaanpak kiest. Spelers moeten samen overleggen en leren om verder te kijken dan hun eigen belangen om tot een goede strategie te komen. Hierbij stellen we de vraag: in wat voor stad willen we wonen en werken? 

Serious game: Delivery Dash

Zaterdag 21 tot en met zondag 29 oktober, 11:00 – 18:00 uur
Enversed

Delivery Dash is ontworpen als een interactieve entertainment-installatie voor het cafégedeelte van het Enversed VR Center. Spelers krijgen de taak om postorders te bezorgen terwijl ze miniatuurauto’s besturen die zijn uitgerust met virtual reality first-person view (FPV) headsets. Elk team bestaat uit een bestuurder en een navigator, waardoor communicatie en kaartleesvaardigheden getest worden.

Deze ervaring maakt deel uit van een groter ‘avonturencafé’-concept, waarbij ‘virtual’ en ‘mixed reality’ naadloos samengaan met tactiele en fysieke installaties. Met deze installatie introduceren we een spannende toevoeging die we in de toekomst willen uitbreiden.

Walking tours

Zondag 22, maandag 23, dinsdag 24, woensdag 25, donderdag 26, vrijdag 27 en zondag 29 oktober
Van 14:00 – 16:00 uur
(Woensdag 25 en donderdag 26 zijn volgeboekt)
Kerkdijk, Paul Heijmans, Bas Mertens en Erik van Hal

Ga met een verkeerskundige of stedenbouwkundige op pad door het Embassy of Mobility Living Lab en ervaar tijdens deze wandeling het effect van mobiliteit op stedelijke ontwikkelingen.

Verzamelpunt: Embassy of Mobility Expo bij de Strijp-S maquette.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube