“Het lastige van langetermijndenken is dat het niet snel geworteld voelt. Die verbonden wijk op de lange termijn kan eigenlijk alleen iets betekenen als het ook verankerd zit in het hier en nu.” – Marjolein van Heemstra
Dat wat in de verre toekomst mogelijk plaatsvindt voelt niet snel als iets waar we nu zorg om hoeven dragen. De waan van de dag zal vaak winnen. Daarom is een goed lange termijn ontwerp ook vandaag voelbaar, zodat het niet alleen een abstracte belofte voor later is, maar een concrete ervaring of verbetering in het hier en nu. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de plannen voor een emissievrije wijk een drijfveer inbouwen voor bewoners om mee te doen, zoals direct lagere energiekosten. Ook kun je langetermijneffecten inleefbaar maken in het hier en nu om verlangen te wekken, dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van tijdelijke interventies, kunst en immersief ontwerp.
Zo heeft het Huis van de Toekomst – geïnitieerd door Melle Smets – niet alleen ambities rond samenleven zonder gas en benzine maar biedt het ook programmering op wijkniveau waar buurtbewoners elkaar treffen. Door kookworkshops, taal café’s en samen wollen dekens maken ontstaat er saamhorigheid en identiteit verbonden aan het initiatief, wat zorgt voor een robuuster bestaansrecht op de lange termijn.
Het is een soort ‘combineren van belangen’ waar ontwikkelingen in klimaatadaptatie ook vaak profijt van hebben. Dirk van Peijpe van de Urbanisten illustreert dat bijvoorbeeld met het Waterplein in Rotterdam. Een plein waar al het water van omringende daken op uit komt en wat dient als wateropvang in tijden van wateroverlast. Naast deze hele praktische functie dient het in droge tijden als publieke ruimte, zowel als sportveld als ruimte waar buitendiensten worden gehouden door de lokale kerk.
Een voorbeeld waarin kenbaar voorbij wordt gegaan aan verbinding in het hier en nu wordt aangehaald door Marjolijn van Heemstra, ze heeft het over de ontwikkelingen in de ruimtevaart. Een ontwikkeling waarbij – naast een onmiskenbare financiële drive – de overtuiging leeft dat de verre toekomst van de mensheid op het spel staat en deze gered moet worden. “Dat lijkt nobel, maar die focus op de extreem lange termijn verraadt diep vanbinnen een onwil om de dingen in het hier en nu beter te maken” schreef Marjolijn al eens als correspondent Ruimtevaart, voor de Correspondent. “We groeien hier op aarde onherroepelijk uit onze jas, want de mens wil altijd meer. En dus moeten concrete problemen hier en nu wijken voor de problemen van een mensheid in een krankzinnig ver verschiet.” En zo kan longtermism ook compleet doorschieten, en voorbijgaan aan een houding die vandaag nodig.