Aankondiging WDE 2020

Dutch Design Week 2020 gaat door, maar wel in aangepaste vorm. Het festival zal bestaan uit fysieke en virtuele evenementen. Ook voor de World Design Embassies, vast onderdeel van DDW, verandert er het een en ander dit jaar. De presentatie is iets anders, de inhoud actueler dan ooit. Wat je precies kunt verwachten, lees je hieronder.

Type Topic
Datum 14 september 2020
Topic
Aankondiging WDE 2020
The Growing Pavilion by Company New Heroes

Verspreid over 30 locaties in Eindhoven vindt dit jaar het programma van DDW plaats. Studio Strijp in het Klokgebouw is één van die plekken. Hier vind je de hoofdexpo van WDE, waar een beperkt aantal bezoekers ontvangen kan worden. Daarnaast zullen er per Embassy fysieke of virtuele presentaties zijn. De WDE hoofdexpo wordt dit jaar gecureerd door Atelier Rijksbouwmeester.

 Thematiek expo

De samenwerking met Atelier Rijksbouwmeester focuste oorspronkelijk op het thema Urban Transformations. Maar sinds de eerste gesprekken hierover eind vorig jaar is de wereld behoorlijk veranderd. Covid-19 heeft onder meer geleid tot ruimtelijke en sociale uitdagingen, iets waar juist architecten en ontwerpers een belangrijke stem in kunnen hebben. Die stem zal dit jaar doorklinken in het programma van WDE.

Op de korte termijn gaat het om vragen als: hoe verhouden we ons tot elkaar in de publieke ruimte? Hoe stimuleer je mensen om afstand van elkaar te nemen zonder geforceerd door een ruimte te bewegen? Hoe kunnen bedrijfstakken die nu zwaar geraakt zijn – horeca, bioscopen, theaters en festivals – weer terug naar een reguliere vorm en wat voor rol kunnen ontwerpers en architecten daarin spelen? Tijdens DDW zullen tal van ontwerpers deze thematiek belichten. Het WDE-programma kijkt meer naar de verdere toekomst.

Er zijn namelijk ook uitdagingen voor de lange termijn, concludeert rijksbouwmeester Floris Alkemade. “Deze periode is veel meer dan het tijdelijk stilleggen van de maatschappij. We weten niet of de huidige situatie het tijdelijke abnormaal is of het nieuwe normaal. En ook wanneer deze pandemie voorbij is, zal de twijfel blijven. Hoe gaan we om met klimaatverandering, verduurzaming van landbouw en woningbouw, de energietransitie, vergrijzing en eenzaamheid? Het zijn ingrijpende transities, met een onzekere uitkomst. Het is onze taak om niet te blijven hangen in doembeelden, maar om ruimte te maken voor nieuwe dromen.”

Ontwerpers, wetenschappers en kunstenaars kunnen dat. Verbeeldingskracht heeft het vermogen om in chaotische omstandigheden samenhang en structuur te scheppen. Een goed ontworpen beeld kan een onweerstaanbaar verlangen naar verandering oproepen. De rijksbouwmeester werkt vanuit deze overtuiging: het verhaal vormt de wereld, niet andersom. Ook nu het moeilijk lijkt te gaan worden, staan we niet machteloos. Dankzij onze verbeeldingskracht houden we een keuze.

Vertaling op DDW

Middeleeuwse kerken hebben vaak een labyrint in de vloertegels verwerkt. Volgens de ideeënwereld van die tijd was de begeerte losgezongen van het verstand en neemt de wereld daardoor de vorm van een moreel doolhof aan. Niet iets waar alleen met een zwaarmoedige blik naar gekeken werd. Het is een plek waar het toelaten van twijfel en het voortdurend van richting veranderen een spel wordt.

Dit gedachtegoed wordt vertaald in een installatie-achtige tentoonstelling. Een doolhof van perspex wanden, zodat bezoekers de anderhalve meter afstand tot elkaar terug kunnen brengen tot 3 mm en elkaar bijna tot op de huid kunnen naderen. Een labyrint geïnspireerd op het beroemde Versailles. Allemaal gangen met expo-ruimtes die meteen ook vluchtkamers zijn als er een medebezoeker aankomt. In deze ruimtes zijn zowel fysieke als virtuele onderdelen van World Design Embassies te zien.

Fysiek en virtueel programma

De hoofdexpo van WDE kan een beperkt aantal bezoekers ontvangen in drie tijdslots per dag. Daarnaast heeft elke Embassy een apart programma. Bezoekers kunnen ronddwalen in de virtuele expo, zich verdiepen in de projecten van ontwerpers, achtergrondartikelen lezen en deelnemen aan tal van online workshops, debatten, talkshows en meer.

De Embassies of Circular & Biobased Building, Food en Rethinking Plastic zijn fysiek te bezoeken tijdens DDW. De Embassies of Water, Mobility, Safety en Health hebben via de platforms van WDE en DDW een online presentatie.

Het precieze programma van de Embassies wordt de komende weken verder bekend gemaakt.

WDE Talks

Verder organiseert WDE een serie Embassy Talks waarin elke week een andere Embassy centraal zal staan. De kick-off is tijdens DDW, de Talks starten vanaf 1 november. Deze serie is een samenwerking met Pakhuis de Zwijger en wordt via een livestream gedeeld op de platforms van WDE en Pakhuis de Zwijger.

De uitzending is wekelijks op donderdag van 16.00-17.00 uur.

icon-arrow-thin icon-close-super-thin