WITTE WAS®, Crimineel Goed!

Type Project
Onderdeel van Embassy of Safety
Project
WITTE WAS®, Crimineel Goed!
Onderdeel van Embassy of Safety

Het Openbaar Ministerie heeft in 2021 beslag gelegd op 368 miljoen euro, dit is een stijgend bedrag en dus goed nieuws. Maar de criminele economie en de belasting op de maatschappij is helaas vele malen groter. Er zijn vorig jaar 754.460 misdrijven geregistreerd in Nederland, natuurlijk een fractie van de daadwerkelijk gepleegde misdrijven. Als we alleen al kijken naar de drugscriminaliteit zijn de maatschappelijke kosten jaarlijks 3,2 tot 4,1 miljard euro.

Criminaliteit is een maatschappelijke en financiële last die we met zijn allen dragen. Het bestrijden van criminaliteit is traditioneel een belangrijke overheidstaak. De samenleving dient te worden beschermd tegen de gevolgen van criminaliteit en misdaad mag niet lonen. Maar kan de samenleving daar zelf ook een rol in spelen? In Nederland is er sprake van twee parallelle ontwikkelingen. Enerzijds staat ondermijning hoog op de politieke agenda als actueel thema. Anderzijds staat in toenemende mate de mogelijkheid om crimineel vermogen ‘af te pakken’ in de belangstelling en wordt op dit vlak in toenemende mate succes geboekt. De gedachte is: pak de criminelen waar het écht pijn doet, in de portemonnee en uiteindelijk ook in het verlies van de met crimineel geld verkregen ‘status’. 

In internationaal perspectief is Nederland goed in het ‘afpakken’. Tegelijkertijd staan we nog in de kinderschoenen als het om het zichtbaar ‘teruggeven’ aan de samenleving. Daarom verkennen Taskforce-RIEC en provincie Noord-Brabant samen met Studio Sociaal Centraal manieren van ‘teruggeven’ van ‘afgepakt’ crimineel geld en goederen aan de samenleving. Kan dit bijvoorbeeld worden ingezet in criminaliteitsbestrijding en sociale versterking?

WITTE WAS®, crimineel goed! Hier presenteren wij WITTE WAS, een collectie van afgepakte criminele goederen. Deze collectie wordt exclusief getoond en geveild aan de bezoekers van Dutch Design Week. Bied op deze collectors items, en beslis mee waar het opgehaalde geld wordt teruggegeven aan de maatschappij. Als dat geen crimineel goede deal is!

De deelnemende ontwerpers zijn Studio Sociaal Centraal i.s.m. Taskforce RIEC Brabant Zeeland en Provincie Noord-Brabant

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube