Wat we kunnen leren van schaaldieren
Door Liza Willemsen en Noa Jansma in samenwerking met Waterschap de Dommel
Hoe kunnen we water niet als beheersbaar materiaal behandelen, maar als de levende en dynamische entiteit die het is? De installatie van Willemsen en Jansma onderzoekt de uitdagingen van de watertransitie door te kijken naar de aanwezigheid van de Amerikaanse rivierkreeft in de rivier de Dommel.
Onze dijken, polders en strikte waterbeheer behoren tot onze nationale trots. Maar door de overweldigende effecten van klimaatverandering begrijpen we langzamerhand dat meer controle en technologie niet altijd de beste en enige oplossing is. We beseffen dat we moeten overstappen op een natuurinclusieve aanpak die verwildering accepteert.
Hoe vertaalt dit zich naar de noodzakelijke watertransitie? Hoe kunnen we water niet als beheersbaar materiaal behandelen, maar als de levende en dynamische entiteit die het is? De installatie van Willemsen en Jansma onderzoekt de uitdagingen van de watertransitie door te kijken naar de aanwezigheid van de Amerikaanse rivierkreeft in de rivier de Dommel.
In de Nederlandse wateren zwemt de Amerikaanse rivierkreeft: een invasieve exoot die onze beken en rivieren snel koloniseert. Het gevolg is een ernstig verlies aan biodiversiteit, erosie van oevers en aantasting van de waterkwaliteit. Deskundigen steken veel energie in de bestrijding van deze soort, maar het diertje laat zich niet gemakkelijk temmen. Designers Willemsen en Jansma nodigen ons uit om open te staan voor het idee om ecosystemen een onbalans als deze zelf te laten oplossen. We worden uitgedaagd om na te denken over onze samenwerking met niet-menselijke soorten, het loslaten van controle en om rommelige wildernis te accepteren.