Verbouwen in Dialoog

Hoe bouw je als intramurale instelling aan een extramuraal netwerk?

Type Project
Onderdeel van Embassy of Health
Project
Verbouwen in Dialoog
Onderdeel van Embassy of Health
“Het is veel makkelijker met elkaar een dialoog aan te gaan als je samen iets aan het doen bent.”
— Ester van de Wiel en Michou-Nanon de Bruijn

In een handstand, met verf aan haar voeten, zet een acrobate sierlijke streken op de muur. Naast haar begint een schilder zijn banen te trekken. Het grillige lijnenspel verandert voor de ogen van de toeschouwers in een strakblauwe muur: een opfrisbeurt als voorstelling voor de bewoners van woonzorgcentrum de Kastanjehof. Een paar weken later creëert een dichter een poëtische verbinding tussen binnen en buiten met een tekst op de ramen. Ester van de Wiel en Michou-Nanon de Bruijn ontwierpen voor Cordaan een alternatieve verbouwingsmethodiek, die ontmoetingen ensceneert tussen de bewoners van de Kastanjehof en de wereld daarbuiten. Door de werkzaamheden te koppelen aan culturele activiteiten, ontstaat een interactief schouwspel, dat grenzen tussen groepen verzacht en bijdraagt aan een graduele zorglijn.

Bekijk hieronder de video’s die in de Kastanjehof werden gemaakt op vier van de acht ontmoetingsdagen die werden georganiseerd gedurende de verbouwing.

Ontwerp: Ester van de Wiel
en Michou Nanon de Bruijn/Studio Makkink & Bey
In opdracht van: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Cordaan

In samenwerking met medewerkers en bewoners Kastanjehof, buurtbewoners, filmmaker Heleen Schalkwijk, locatiemanager Tilja van der Haag, Matthias de Vries van De Buren, ontwikkelingsmanager Huisvesting Cordaan Anneke Haringa, Houtwerkplaats Noord, pianist Jarno van Es, tekenaars van Grafisch Atelier Noord, Lowie Kopie, schoonmakers, acrobaat Melody Nolan, SWF schilders, de kok Hans, huismeester Henk, dichter Erik Lindner, kunstenaarsduo CuppensGuerrero, borduurders van de Textielwerkplaats de Draad, activiteitenbegeleider Ineke, Thereca Projectinrichting (loog- en spuiterij, stoffeerderij, meubelmaker), botanicus Tuin Zuidas, Studio Sybrandy, Projectvloeren Specialist, van t Hull Glashandel, receptionisten Karin en Sadar, meubelmaker Jasper van der Made, danserbouwer Davida Rauch, dagbesteding Carla, Veld & Vaas, lichtman Raoul Pans, kramenzetters Dappermarkt, fitnessinstructeur Kastanjehof, Stadsdeel Oost, Stichting Tien Yan Nederland.

icon-arrow-thin icon-close-super-thin