Vanavond niet

Type Project
Onderdeel van Embassy of Safety
Project
Vanavond niet
Onderdeel van Embassy of Safety

Het kan heel frustrerend zijn als je door uitsmijters van een nachtclub niet binnengelaten wordt. Maar is het misschien ook ergens goed voor? Jongeren laten lang niet iedereen toe in hun belevingswereld. Daar hebben ze vaak goede redenen voor. In het Embassy Lab Jonge Aanwas werken we aan een nieuw perspectief op overlast door en criminalisering van jongeren in de wijk Doornakkers in Eindhoven. In de Embassy of Safety geven we een tussentijdse update van ons onderzoeksproces. 

En we betrekken graag jou als bezoeker van Dutch Design Week bij ons onderzoek. Wanneer werd jij geweigerd?

In de wijk Doornakkers in Eindhoven beseffen ambtenaren dat ze vooral bezig zijn met handhaven en te weinig weten van de belevingswereld van jongeren. In de Nacht Club Academie leren we door te doen. In september leidde dat tot een moment van ongemak: het was avond, op een plein midden in de wijk stonden ambtenaren van de gemeente tussen de jongeren met om hen heen het geluid van brommers, gelach en geschreeuw. De jongeren waren met elkaar bezig en de ambtenaren voelden hoe het is om niet toegelaten te worden. Er werd weinig ‘opgehaald’. Was de avond mislukt? In de Nacht Club Academie is zo’n avond juist heel vruchtbaar. We leerden dat het proces van toelaten zelf het onderzoeken waard is. Welke patronen spelen daarbij, en welk onverwacht expertschap kunnen we benutten? Hoe en waarom beschermen jongeren hun eigen wereld tegen bemoeienissen van buiten? Wie krijgt wel toegang en waarom? Het ontwerpteam gebruikt deze nieuwe kijk om het vraagstuk van jonge aanwas verder te onderzoeken.  

In de Nacht Club Academie werken teams van ambtenaren en ontwerpers uit verschillende wijken in Nederland aan nieuw perspectief op veiligere en fijnere wijken. We creëren nieuwe ruimte – vaak in de avond en nacht – waarin we bestaande manieren van doen die problemen in stand houden, doorbreken. 

De deelnemende ontwerper is De Nacht Club Academie i.s.m. Gemeente Eindhoven

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube