The Feeling of Otherness – Lydienne Albertoe

Hoe leg je aan iemand uit hoe het voelt om “de ander” te zijn? Het gevoel van anders-zijn is een “komische scène” over de geschiedenis van de Nederlandse slavernij, dagelijks racisme en het effect daarvan op de samenleving.

Type Project
Project
The Feeling of Otherness – Lydienne Albertoe

Het project is een gespreksstarter om bewustzijn te creëren. Omdat Lydienne Albertoe niet aan haar eigen huidskleur kan ontsnappen, maakte ze een installatie om mensen te confronteren met een onontkoombaar gesprek over racisme. De houding van witte Nederlanders ten opzichte van mensen van kleur is sterk beïnvloed door een racistisch systeem uit de koloniale tijd; toen racisme nog niet als racisme werd gezien. Niet-westerse mensen en mensen van kleur werden, als ze niet op een vrolijke, domme of onderdanige manier werden geportretteerd, gezien als inferieur, lelijk of eng. Dit komt tot uiting in kinderboeken als “Kuifje in Afrika”, “Oki en Doki bij de negers”, “Tien kleine negertjes” of “Het groote negerboek vol vermakelijke en grappige sprookjes, fabels en versjes”.

The Feeling of Otherness - Lydienne Albertoe - credits: Jaap Beyleveld
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube