SmartHubs – AMS Institute

Type Project
Project
SmartHubs – AMS Institute

Wat is het waargenomen probleem?

De adoptiegraad van gedeelde mobiliteit stijgt, maar nog niet op een niveau dat ze de manier waarop mensen zich in steden verplaatsen veranderen. Daardoor is de vermindering van de druk op het vervoersnet en de openbare ruimte nog beperkt. Uit bevindingen blijkt dat deze nieuwe vervoermiddelen niet op de juiste manier worden ontsloten voor vervoer over vervoer. Wij zijn van mening dat mobiliteitshubs, wanneer ze op de juiste manier worden ge├»mplementeerd, de druk op de openbare ruimte kunnen verlichten die wordt veroorzaakt door het bezit van een eigen auto of motor (voornamelijk parkeren). Door gebruik te maken van gedeelde mobiliteit win je effici├źntie en verminder je de invasiviteit van de vervoersmogelijkheden in de openbare ruimte (meer groen, hogere leefbaarheid voor steden).

Wat is het voorstel?

Het ontwikkelen en valideren van effectieve en economisch haalbare oplossingen voor mobiliteitshubs door het opzetten van pilotprojecten in 6 Europese steden: Amsterdam, Helmond, Eindhoven, Warschau, Lissabon en Barcelona.

Ongeveer 3 lijnen

  • Piloting -> operationele hubs
  • Beslissingsondersteunende tool (kennisbundeling)
  • Bedrijfsmodelvalidatie

Wat is het beoogde effect van het voorstel?

Om antwoord te geven op drie belangrijke vragen: (1) waar, hoe en welke omvang moet aan elke hub worden toegewezen; (2) welke businessmodellen het beste zijn om de hubs schaalbaar te maken; (3) welke inkoopmethoden het meest geschikt zijn. Verminder daarnaast de druk op de openbare ruimte en faciliteer de transitie naar gedeelde mobiliteit.

EIT Urban Mobility is een Europees initiatief dat de positieve verandering op mobiliteit bespoedigt om stedelijke ruimten leefbaarder te maken door alle belangrijke belanghebbenden in het veld samen te brengen. Gedragsverandering stimuleren waar steden en burgers baat bij hebben. Samen de mobiliteitsuitdagingen in onze steden oplossen!

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube