Schaduwgevels

Eva Broekhuijse creëerde een biomimicry gevelelement, geïnspireerd op het aanpassingsvermogen van vetplanten en cactussen.

Door klimaatverandering krijgen we meer last van hitte en warme nachten. In versteende omgevingen zoals steden, warmt de omgeving sneller op. Stenen jungles kunnen in de zomer hun hitte niet kwijt en hittestress kan dan zorgen voor gezondheidsproblemen. Er is te weinig groen in de stad om de warme gevels goed te laten afkoelen. Eva Broekhuijse bedacht daar iets op en ontwierp het Cactus schaduw gevelelement. De koningin van de hitte, de cactus, is zo goed aangepast aan haar omgeving dat ze haar eigen schaduw maakt. De ronde, geribbelde oppervlakte van de planten zorgen voor schaduw waardoor ze in staat zijn om zichzelf gedeeltelijk koel te houden. Tussen de ribben van de cactus is het een stuk koeler dan aan het uiteinde ervan. Dit schaduwprincipe past ze toe in het gevelelement.

Het Cactus schaduw gevelelement is een modulair systeem dat makkelijk zelf aan je gevel te bevestigen is. Van bestaande gevels kunnen we in een handomdraai een groene schaduwgevel maken door cactus gevelelementen te gebruiken. Zo creëer je zelf een natuurlijke airco in de stad. Lady Penelope doet ook onderzoek naar passende beplanting om de gevel mee te vergroenen. Eén van de nieuwste oplossingen is het gebruik van de plant Sempervivum. Deze oersterke plant kan goed tegen kou, warmte en droogte.  De eerste meetresultaten zijn binnen en laten een groot verschil in opwarming van de gevel zien.

Meer over Cactus schaduw gevelelement.

Type Project
Onderdeel van Embassy of Water
Project
Schaduwgevels
Onderdeel van Embassy of Water
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube