Palestine Heirloom Seed Library

Palestina wordt beschouwd als een belangrijk centrum van (bio)diversiteit in de wereld, met name op het gebied van tarwe en gerst. Deze biodiversiteit, die ons millennia lang in leven heeft gehouden, wordt bedreigd door beleid dat zich richt tegen boeren en hen dwingt hun erfgoedzaden op te geven en nieuwe variëteiten te adopteren.

Type Project
Onderdeel van Embassy of Food
Project
Palestine Heirloom Seed Library
Onderdeel van Embassy of Food

De zaden, die zorgvuldig zijn geselecteerd door onze voorouders gedurende duizenden jaren van onderzoek en verbeeldingskracht, vormen een van de laatste bolwerken van verzet tegen de privatisering van onze levensbron: het zaad. Deze zaden dragen het DNA van onze overleving tegen een gewelddadige achtergrond, zichtbaar in de heuvels en valleien, zoals onder meer nederzettingen en een steeds meer wijd verbreid gebruik van chemische stoffen.

Vivien Sansour

Heirloom-zaden vertellen ons verhalen, verbinden ons met onze voorouderlijke wortels, herinneren ons aan maaltijden die onze families ooit maakten voor speciale momenten van het jaar. De Palestine Heirloom Seed Library (PHSL) is een poging om deze oude zaden en hun verhalen terug te winnen en ze weer in handen van mensen te geven. De PHSL is een interactief kunst- en landbouwproject dat tot doel heeft mensen een mogelijkheid tot gesprek te bieden om zaden en kennis uit te wisselen, en om de verhalen te vertellen over voedsel en landbouw die misschien zijn weggestopt en wachten om te ontkiemen als een zaadje. Het is ook een plek waar bezoekers zich geïnspireerd kunnen voelen door het zaad als een subversieve rebel, van en voor de mensen, die over grenzen en controleposten reizen om het geweld van het landschap te trotseren en tegelijkertijd leven en aanwezigheid terug te winnen.

De PHSL en het Travelling Kitchen-project, opgericht door Vivien Sansour, proberen erfgoed en bedreigde zaadvariëteiten, traditionele Palestijnse landbouwpraktijken en de culturele verhalen en identiteiten die daarmee verband houden, te behouden en te promoten.

icon-arrow-thin icon-close-super-thin