Online Ontspoord – Rathenau Instituut

Hoe (on)veilig ben jij online? Doe de test en luister naar de talk van het Rathenau Instituut.

Type Project
Onderdeel van Embassy of Safety
Project
Online Ontspoord – Rathenau Instituut
Onderdeel van Embassy of Safety

Pedojagen. Phishing. Cyberverslaving. Zo maar een greep uit verschillende vormen van schadelijk en immoreel gedrag op het internet. Misschien heb je er online wel eens mee te maken gehad. Het Rathenau Instituut, een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de impact van technologie, innovatie en wetenschap op de samenleving, nam de verschillende online gedragingen en fenomenen onder de loep. Wat houden ze in en hoe kunnen ze ontstaan?

In het rapport ‘Online ontspoord’ laat het Rathenau Instituut zien dat de online wereld een omgeving creëert waarin mensen kwetsbaar zijn voor schadelijk en immoreel gedrag. Online berichten kunnen een enorm bereik hebben en met één druk op de knop de wereld overgaan. Het internet lijkt voor mensen soms minder ‘echt’. En algoritmen kunnen bijdragen aan de verspreiding van schadelijke berichten. 

Wanneer is iemand slachtoffer of dader? Het is niet altijd even helder. Soms wordt bijvoorbeeld online shaming ten goede gebruikt, zoals bij de #MeToo beweging. Terwijl het er ook toe kan leiden dat mensen voor eigen rechter gaan spelen.

Het Rathenau Instituut wil in de Embassy of Safety het gesprek aangaan over dit soort online fenomenen. Wat kunnen we er tegen doen en hoe zouden we het anders willen? Onderzoeker Wouter Nieuwenhuizen houdt tijdens de Embassy of Safety conferentie op 19 oktober een presentatie waarin hij ingaat op de dilemma’s en schemergebieden die er online kunnen ontstaan. Test je kennis over dit onderwerp in de quiz op de interactieve expositie en laat ons weten hoe jij hierover denkt! 

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube