Niet Rotterdam

Door ontwerpbureau Verveeld & Verward

Iedere Rotterdammer aandeelhouder van grond 30m boven NAP.

 

Type Project
Onderdeel van Embassy of Water
Project
Niet Rotterdam
Onderdeel van Embassy of Water

Klimaatonrechtvaardigheid speelt op, ook in Rotterdam. Mensen met minder vermogen, zeggenschap en middelen krijgen extra te kampen met de groeiende effecten van klimaatverandering. Is de havenstad in 2060 nog een thuis voor deze Rotterdammers? Niet Rotterdam dient als waarschuwing, call to action en perspectief tot de nodige systeemverandering om een volksverhuizing van klimaatvluchtelingen te voorkomen. 

Niet Rotterdam is een nieuw stuk Rotterdam van 5300 m2, aan de Maas, in Limburg. Deze grond biedt Rotterdammers een eigen plek op 30 meter boven NAP wanneer de zeespiegel stijgt en Rotterdam onder water komt te liggen. Het legt de gevolgen van de klimaatcrisis genadeloos bloot, waarmee voelbaar wordt dat er nú verandering nodig is. Niet Rotterdam staat symbool voor de urgentie van een duurzame en inclusieve samenleving. Zo is in Niet Rotterdam elke Rotterdammer gelijkwaardig aandeelhouder van de grond, die zich ontwikkelt vanuit toekomstbestendige grondbeginselen. 

Niet Rotterdam is ontwikkeld door ontwerpbureau Verveeld Verward. Mede mogelijk gemaakt door Rotterdams Weerwoord. Met dank aan de IABR, gemeente Rotterdam, gemeente Beesel te Limburg en B&B Knooppunt 91. 

Niet Rotterdam werd in januari 2021 voor het eerst gepresenteerd op de IABR expositie Meteopolis.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube