Manifest Chronisch Gezond

“Mensen met chronische aandoeningen, zoals suikerziekte of hart- en vaatziekten, worden in het huidige medische systeem vooral als patiĆ«nt behandeld”, zegt Esther Talboom-Kamp, Chief Innovation Officer bij een internationale groep van medische laboratoria.

Type Project
Onderdeel van Embassy of Health
Project
Manifest Chronisch Gezond
Onderdeel van Embassy of Health

“Door deze groeiende groep mensen meer verantwoordelijkheid te geven over hun eigen gezondheid zullen zij zelf meer greep op hun ziekte krijgen. Digitale oplossingen kunnen daarbij helpen. Technologie kan mensen ook meer vrijheid en autonomie bieden.”

Om dit idee te laten landen in de samenleving schreef Talboom mee aan het Manifest Chronisch Gezond, een initiatief van Sabine Wildevuur van DesignLab, Universiteit Twente. Zij bracht een groep kunstenaars, ontwerpers, ondernemers, politici, architecten, studenten, artsen en onderzoekers bij elkaar. Samen kwamen zij tot acht uitgangspunten voor de ontwikkeling van eHealth-toepassingen die mensen met chronische aandoeningen kunnen helpen zo gezond en gelukkig mogelijk te leven. Essentieel daarbij is dat de mensen om wie het gaat volgens de principes van citizen science nauw worden betrokken bij het ontwerpen van toepassingen.

Esther Talboom-Kamp: “In de zorg moeten we mensen met een chronische ziekte als gelijkwaardige gesprekspartners gaan zien, die we de middelen geven om met hun aandoening om te gaan.”

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube