Kleinkijkacademie

Werkgeluk en improvisatievermogen

Type Project
Onderdeel van Embassy of Health
Project
Kleinkijkacademie
Onderdeel van Embassy of Health

Werkstructuren in de zorg zijn zo drukkend – alles moet steeds efficiënter en zorgvuldig geadministreerd worden – dat je bijna zou vergeten dat het werk ook leuk mag zijn. En dat terwijl het werkgeluk en de chronische gezondheid van zorgmedewerkers van groot belang zijn. Met een andere aanpak en improvisatievermogen kunnen zorg- en huishoudelijke taken transformeren tot verrassende activiteiten voor zorgmedewerkers en voor mensen met ernstige verstandelijke of meervoudige beperkingen, ontdekten social designers Sjaak Langenberg en Rosé de Beer. Zij vroegen zes ontwerpers en kunstenaars vorm te geven aan deze nieuwe manier van kijken en doen. 

Medewerkers van zorgorganisatie Severinus kregen tools in handen die niet meer tijd vragen, maar wel meer werkplezier opleveren voor begeleiders, en meer beleving voor bewoners die vaak moeilijk kunnen deelnemen aan culturele activiteiten. Zo werd ramen wassen een interactief spel, en werd de maaltijdbereiding gecombineerd met wellness door een deegmassage. De nieuwe werkvormen en prototypes zijn opgenomen in het Leerplein en de beroepsopleiding van de Severinus Academie. 

De Kleinkijkacademie is een initiatief van Sjaak Langenberg en Rosé de Beer in samenwerking met zorgorganisatie Severinus. De deelnemende designers zijn Manon van Hoeckel, Cécile Espinasse, Cathalijne Smulders, Feiko Beckers, Tilburg Cowboys en Joris van Midde. 

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube