IJmuiden Staat Op

Drugscriminaliteit onder jongeren lijkt op veel plekken steeds normaler te worden. Het is dan ook niet zeldzaam dat jongeren worden benaderd om te dealen, soms al op 13-jarige leeftijd. In de ogen van de jongere kan dit een goede manier lijken om snel geld te verdienen, maar het puberbrein kan de consequenties niet altijd goed overzien. Wat onschuldig begint, kan grote gevolgen hebben. Zo komt het voor dat jongeren het gevoel hebben geen keus meer te hebben en steeds dieper in de shit terechtkomen. Tijd voor actie!

De politie en gemeente zetten werken aan deze problematiek, maar ze kunnen het niet alleen. IJmuiden staat op brengt ook bewoners in beweging. Het is een schaalbare aanpak waarin gemotiveerde lokale bewoners samen opstaan tegen problemen rond drugscriminaliteit onder jongeren. Onder begeleiding werken ze tijdens vijf ontwerpsessies in teams toe naar een concrete oplossing om drugscriminaliteit te voorkomen, die binnen hun eigen gemeente kan worden uitgevoerd. Door voorafgaand aan de sessies kwalitatief onderzoek te doen

aar onderliggende oorzaken van het lokale probleem, kunnen de bewoners tijdens de sessies goed op weg worden geholpen om zelf voor de kern van het probleem een oplossing te ontwerpen. Het verbinden met lokale partijen, zoals gemeente, scholen en bestaande lokale initiatieven tijdens het proces is van cruciaal belang voor een geslaagd resultaat. Met deze aanpak wordt bewoners een handelingsperspectief geboden, ontstaat meer draagvlak om het probleem aan te pakken en wordt de normalisering tegengegaan.

Als bewoner kan het spannend zijn om rond dit onderwerp je stem te laten horen, maar je bent niet alleen! Welke problemen rond drugscriminaliteit onder jongeren kom jij tegen in je woonplaats en waar wil jij tegen opstaan? Laat het zien in deze photobooth door op te schrijven wat volgens jou echt moet stoppen en maak er een foto van. Deel ‘m online met anderen en/of hang ‘m erbij. Met z’n allen kun je meer dan je denkt!

Dit project is uitgevoerd in opdracht van Noord-Holland samen Veilig, Programma Aanpak Ondermijning Noord-Holland.

De deelnemende ontwerper is Garage2020

Type Project
Onderdeel van Embassy of Safety
Project
IJmuiden Staat Op
Onderdeel van Embassy of Safety
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube