How to tell a Herstory

Sommige verhalen worden nooit verteld. Ook al verdienen ze het om gehoord te worden.

Type Project
Project
How to tell a Herstory

How to Tell a Herstory is een uniek platform, tool en workshop voor het vertellen van verhalen over vrouwen. Een “her-story” belicht het vrouwelijke perspectief, in tegenstelling tot de dominante “his-story”. De kern van dit project wordt gevormd door vrouwelijke verhalenvertellers en hun verhalen over liefde, saamhorigheid en migratie. Het doel van het platform is ruimte te creëren voor kritische reflectie op gender, migratie en familiale machtsstructuren, door de lens van alledaagse fotografie.

Elk verhaal begint met een paar foto’s, geselecteerd door de verteller en geüpload naar onze Herstory Tool, een machine learning tool speciaal ontwikkeld in samenwerking met ontwikkelaar Babusi Nyoni. De tool leest de foto’s met behulp van object detectie, proximity en sentiment analyse en geeft vervolgens de verhalenverteller inzichten over de foto’s en structuur in het verhaal. De uiteindelijke herstory is een visueel essay met tekst, foto’s, annotaties en gesproken notities. 

Via een openbare oproep nodigden we vrouwen met een migratieachtergrond uit om deel te nemen aan de storytelling workshops. De workshops werden geleid door fotograaf Ebru Aydin en vonden plaats in De Voorkamer, een culturele ontmoetingsplaats in Utrecht. De resulterende visuele verhalen maakten deel uit van een installatie in De Voorkamer, gemaakt in samenwerking met textielkunstenaar Marjolein van der Wal.

Over affect lab

affect lab is een prijswinnende onderzoekspraktijk en creatieve studio onder leiding van Klasien van de Zandschulp en Dr. Natalie Dixon. In samenwerking met een internationaal artistiek netwerk zet affect lab design research, experimenteel veldwerk en immersieve storytelling in om maatschappelijke verandering teweeg te brengen. affect lab volgt principes van zorg en empathie voor de lokale cultuur en gemeenschap, met een focus op co-creatie.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube