Hollandse Luchten

Hollandse Luchten is een burgerplatform voor het meten van de luchtkwaliteit in Noord-Holland. Ronald Weilers, inwoner van IJmuiden, besloot mee te doen om beter inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit in zijn omgeving. “Mijn hoop is dat de gegevens die we met elkaar verzamelen op den duur een juridische waarde krijgen, waarmee we als bevolking niet alleen meer druk op de industrie, maar ook op de bestuurders kunnen uitoefenen.”

Type Project
Onderdeel van Embassy of Health
Project
Hollandse Luchten
Onderdeel van Embassy of Health
Hollandse luchten

Hollandse Luchten is opgezet door Waag als onderdeel van een breder onderzoek naar citizen sensing, het verzamelen van data over de leefomgeving door burgers. In IJmuiden, Zaandam en Amsterdam-Noord hebben tientallen burgers eenvoudige sensoren opgehangen die continu data doorsturen. Op een interactieve kaart op de website zijn steeds actuele gegevens te zien.

“Door burgers mede-eigenaar te maken van de data krijg je veel constructievere gesprekken tussen bewoners en bestuurders”, zegt Judith Veenkamp van Waag. “We organiseren sessies waarin zij gezamenlijk de data analyseren. Bewoners hebben vaak veel meer lokale expertise dan de provincie of de GGD en kennen bijvoorbeeld de bronnen van pieken in de luchtvervuiling.”

Ronald Weilers: “Door samen de luchtkwaliteit te meten, kunnen we straks als bevolking niet alleen meer druk op de industrie, maar ook op de bestuurders uitoefenen.”

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube