Het Beelddepot

Dakloze jongeren in beter perspectief

Type Project
Project
Het Beelddepot

De negatieve beeldvorming rond dak- en thuisloosheid in Nederland heeft negatieve gevolgen. Het beïnvloedt de publieke perceptie en het beleid rondom een groeiende groep mensen die kampt met een woonprobleem of gebrek aan een fijne thuissituatie. Ook hebben deze beelden kwalijke gevolgen voor het zelfbeeld van jonge mensen. Hoe kunnen we dak- en thuisloosheid in een beter perspectief belichten?

In het ontwerpend onderzoekstraject Het Beelddepot werken onderzoekers, journalisten, ontwerpers, sociale wetenschappers, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen aan nieuwe manieren van representatie. Deze tentoonstelling presenteert de resultaten hiervan.

Zeven deelnemende fotografen hebben geprobeerd de kwestie genuanceerder in beeld te brengen. We stellen jou als bezoeker de vraag: wat kunnen we opmaken uit deze foto’s? Dragen deze beelden bij aan een beter begrip van het dagelijks leven van dakloze mensen? Jouw perspectief is essentieel voor het vervolg van het onderzoek: beelden spelen een rol in het sociale debat. Die debatten kunnen weer bijdragen aan nieuwe beelden. We zijn benieuwd naar je mening.

Over Het Beelddepot

Het Beelddepot is onderdeel van het Bouwdepot, een designproject van Manon van Hoeckel en Stichting Zwerfjongeren Nederland. Jonge dak- en thuisloze mensen ontvangen een jaar lang €1050 per maand om hun leven opnieuw op te bouwen.

Het Beelddepot is een onderzoek van het lectoraat Journalistiek en Verantwoorde Innovatie van Fontys Hogeschool Journalistiek, in samenwerking met fotografen, ontwerpers, journalisten en ervaringsdeskundigen.

  • Fontys journalistiek researchers: Danielle Arets, Michiel Bles, Jessy de Cooker, Fleur Hendrickx, Elizabeth Venicz, Nick den Engelsman, Berke Hoogeveen, Ken Moss.
  • Externe expert: Vera Boonman.
  • Ontwerpers: Merel Witteman, Manon van Hoeckel, Floor van der Wal.
  • Illustrator: Daniel Hentschel.
  • Fotografen: Desiré van den Berg, Wiosna van Bon, Robin Alysha Clemens, Rick van der Klooster, Dingena Mol, Jan-Joseph Stok.
  • Web-en tentoonstellingsontwerp: Merel Witteman.
  • Webdevelopment: Danny Moons.

Het onderzoek en de tentoonstelling zijn mede mogelijk gemaakt door:
Kansfonds, SZN (Stichting Zwerfjongeren Nederland), Fontys Centre of Expertise Inclusive Society en Journallab.

Credits: Desiré van den Berg

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube