Health Overshoot Day

De wijk in: Expeditie VitaalGezond

Type Project
Onderdeel van Embassy of Health
Project
Health Overshoot Day
Onderdeel van Embassy of Health

Wie is er verantwoordelijk voor de gezondheid van mensen? En hoe organiseren we dat, nu de vraag naar zorg steeds groter wordt en het systeem dreigt vast te lopen? Máxima Medisch Centrum en woningcorporatie Trudo verkennen in Expeditie VitaalGezond samen hun veranderende rol en verantwoordelijkheden binnen preventieve gezondheidszorg.

De Health Overshoot Day (HOD) is de fictieve datum waarop de vraag naar hulp en ondersteuning in gezondheid groter wordt dan de samenleving en het zorgstelsel aankunnen. Hoe ziet een eerlijke verdeling van beperkt beschikbare zorg eruit in het Nederland van 2040? 

Stel je voor: in 2040 worden alle Nederlanders op hun vijftigste verjaardag uitgenodigd hun eigen HOD te berekenen. Aan de hand van persoonlijke gezondheidsgegevens, levensstijl en algemene vooruitzichten op basis van DNA en geslacht, wordt berekend vanaf welk moment de staat niet meer in hun zorg kan voorzien. De gevolgen worden inzichtelijk gemaakt en mensen krijgen hulpmiddelen die laten zien hoe ze hun HOD positief kunnen beïnvloeden.

Expeditie VitaalGezond is een initiatief van Máxima MC en Trudo. De deelnemende ontwerpers zijn Studio Marleen van Bergeijk, Studio Sociaal Centraal

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube