Good Neighbours – Affect Lab

Wat gebeurt er als je lokale WhatsApp-groep volledig ontspoord?
GOOD NEIGHBOURS is een immersieve ervaring die de hilarische, en ongemakkelijke, waarheden over buren en hun surveillance tools onthult.
Type Project
Onderdeel van Embassy of Safety
Project
Good Neighbours – Affect Lab
Onderdeel van Embassy of Safety

GOOD NEIGHBOURS combineert live performance, technologie en placemaking met als doel het gesprek over veiligheid en inclusie in buurten te openen. Het project pakt een belangrijk probleem in steden aan: sociale profilering dat wordt genormaliseerd door communities en mogelijk wordt gemaakt door huiselijke surveillance technologieën. De kern van dit probleem is een wereldwijde explosie van commerciële surveillance tools, waaronder platforms zoals Nextdoor en WhatsApp; slimme deurbelcamera’s zoals Ring en Nest; en automotive surveillance tools zoals de Tesla-cam. Deze vormen van intieme surveillance bedreigen de sociale cohesie in wijken. Als er niets aan wordt gedaan, kunnen vormen van door burgers gecontroleerde surveillance gemakkelijk escaleren van angst en paranoia naar ontspoorde burgerpolitie in een buurt. GOOD NEIGHBOURS wordt gemotiveerd door één belangrijke vraag: kunnen buurtsurveillancenetwerken op een nieuwe manier worden ontworpen als netwerken van vertrouwen en inclusie?

De GOOD NEIGHBOURS live performance, gebaseerd op een specifieke buurt en begeleid door een app, kent al drie edities: Layerthorpe in York (VK), Transvaalbuurt in Amsterdam en Lombok in Utrecht. Good Neighbours ontving ondersteuning van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Gemeente Amsterdam.

GOOD NEIGHBOURS is genomineerd voor een Gouden Kalf Digitale cultuur 2021 en is de winnaar van Dutch Design Award, categorie Design Research 2021.

Good Neighbours - Affect Lab - credits: Esme Mai
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube