Goed afscheid nemen

Hoe kunnen we op een vernieuwende manier invulling geven aan de rituelen rondom overlijden, juist nu daar zo’n behoefte aan is?

Type Project
Onderdeel van Embassy of Health
Project
Goed afscheid nemen
Onderdeel van Embassy of Health
“Innoveren in crisistijd is ook samen reflecteren.”

Veel mensen hebben de afgelopen periode afscheid moeten nemen van dierbaren – onder tijdsdruk, op afstand, niet wetend wat er zou komen. Familie en verpleegkundigen gingen op zoek naar een nieuwe vorm van intimiteit die zich niet laat tegenhouden door hermetisch afgesloten pakken en protocollen. Contact via objecten, een beeldscherm, een kaarsje. TU Delft, Maasstad Ziekenhuis en U CREATE brachten de inzichten uit deze bizarre tijd samen in een ‘vredig sterven journey’. Geestelijk verzorger Derisee van der Hijden en industrieel ontwerper Marieke Sonneveld reflecteren in dit project op drie werken uit de tentoonstelling ‘(Re)design Death’. Kunnen die een uitgangspunt zijn voor het ontwerpen van nieuwe afscheidsrituelen voor patiënten, familieleden en verpleegkundigen?

Dit is een project van: TU Delft, Maasstad Ziekenhuis en U CREATE
Met dank aan het Cube Design Museum, tentoonstelling ‘(Re)design Death’, ‘My Last Sound’ door Yoko Sen, ‘End of Life Care Machine’ door Dan Chen en ‘Outrospectre’ door Frank Kolkman en Juuke Schoorl

Video: Taco Arts

icon-arrow-thin icon-close-super-thin