FysiekFabriek

Bolan is de hulphond van Marieke. Hij is Marieke’s held bij het overwinnen van obstakels in haar dagelijkse leven. Daarvoor wil ze hem af en toe belonen met een koekje. Maar dat gaat moeilijk, Marieke zit in een rolstoel en heeft een beperkte hand- en armfunctie. De studenten Mechatronics Ray en Jelmer bedachten een elektronische koekjesdispenser die met een lichte druk op een knop een koekje uitdeelt aan de enthousiaste viervoeter.

Type Project
Onderdeel van Embassy of Health
Project
FysiekFabriek
Onderdeel van Embassy of Health

“Het is heel frustrerend als je je hond wilt belonen voor iets wat hij goed doet en je kunt dat niet”, zegt Marieke. “Want ja, als je hem niet beloont dan denkt hij de volgende keer ook: doe het maar lekker zelf.”

De koekjesdispenser is een van de vele oplossingen die inmiddels in het project FysiekFabriek tot stand zijn gebracht. FysiekFabriek is een initiatief van de ontwerpers Aurore Brard en Lotte de Haan. Zij brengen mensen met een fysieke beperking, cliƫnten van woonorganisatie Fokus, in contact met ontwerpers en makers om gezamenlijk nieuwe praktische hulpmiddelen te ontwikkelen. Daarin zit hem de kracht van dit project, want de mensen met een hulpvraag weten immers het beste wat ze precies nodig hebben.

Mede dankzij de inzet van Marieke, die kandidaat is voor de gemeenteraad van Eindhoven, krijgt het project FysiekFabriek de komende drie jaar steun van de gemeente om in totaal 18 nieuwe hulpmiddelen te realiseren.

Marieke: “Het mooiste zou zijn als dadelijk ook andere mensen gebruik kunnen maken van onze uitvinding.”

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube