Farm Well, a story about farm life today

#talkaboutit

“De mentaliteit onder landbouwers, zeker in West-Vlaanderen, is dat je gewoon doorgaat als zich problemen voortdoen. Door nog harder te werken zullen de problemen wel weggaan, is het idee. Hulp vragen wordt vaak als falen gezien”, zegt Lut die met haar man een melkveebedrijf in de buurt van Maldegem runt.

Type Project
Onderdeel van Embassy of Health
Project
Farm Well, a story about farm life today
Onderdeel van Embassy of Health

Lut maakte van nabij mee waar dat toe leiden kan: haar broer die de boerderij van hun ouders had overgenomen, stapte eind 2016 uit het leven. “Dat grijpt me nog altijd naar de keel. Maar ik vertel erover, zodat iedereen ervan kan leren. Het heeft mij geleerd dat je met een probleem aan de slag moet gaan en het niet moet laten groeien.”

Lut is een van de deelnemers aan groepsgesprekken van boeren in het kader van het Europese onderzoeksproject FARMWELL. In dit EU-project wordt onderzocht hoe het mentale, fysieke en sociale welzijn van boeren verbeterd kan worden. Steeds veranderende regelgeving, landbouwprijzen die onder druk staan, een kritische samenleving, het zijn allemaal factoren die boeren stress, depressies en andere mentale en fysieke ongemakken opleveren.

Om het FARMWELL-project en de welzijns-issues van veel boeren in Europa in bredere kring bekendheid te geven, ontwikkelden storytellers Nieuwe Helden samen met Fullfram ‘Farm Well’, een internationale animatiefilm en toolkit. Deze vertelt het onderbelichte verhaal van de moeilijkheden waar veel boeren mee worstelen, met het oogmerk die bespreekbaar te maken.

Lut D’Hondt: “Boeren moeten leren hun problemen te benoemen en aan te pakken in plaats van ze uit de weg te gaan.”

 

 

 

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube